Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και έχει πολλούς ρόλους. Να προστατεύει τα υποκείμενα όργανα από το κρύο και την ζέστη, από την πίεση και την τριβή, αλλά και να φροντίζει ώστε να μην μπαίνουν μικρόβια και ιοί στο σώμα μας. Το υγιές δέρμα δείχνει επίσης και μια γενικά καλή υγεία. Τον χειμώνα, το κρύο και η απότομη ζέστη στα σπίτια μας το ταλαιπωρούν, με αποτέλεσμα να το αφυδατώνουν και να γίνεται τραχύ και να ‘’ανοίγει’’. Οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν συνηθίσει τη συχνή χρήση αντισηπτικών σαπουνιών πιστεύοντας ότι έτσι προσφέρουν μια μεγαλύτερη καθαριότητα στο δέρμα και  απομάκρυνση μιας πιθανής επιμόλυνσης.

Αυτό όμως, δυστυχώς, καταλήγει στο να έχουμε ακόμη περισσότερο αφυδάτωση με τα συνήθη αποτελέσματα. Αυτό κυρίως γίνεται στο δέρμα των χεριών, αλλά και του υπόλοιπου σώματος. Τον χειμώνα θα πρέπει να φροντίζουμε το δέρμα μας πολύ περισσότερο από ό,τι όλες τις άλλες εποχές. Τα σαπούνια που θα χρησιμοποιούμε θα πρέπει να είναι ενυδατικά και το νερό χλιαρό και να μην κάνουμε μακροχρόνια μπάνια. Όλα αυτά θα βοηθήσουν ώστε να μην έχουμε απομάκρυνση των φυσικών λιπιδίων της επιδερμίδας. Παρόλα αυτά, για να μην έχουμε πιθανότητα ξηρότητας του δέρματος που ακολουθείται από το αίσθημα του τραβήγματος και γιατί όχι και κνησμού, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε σε σταθερή βάση κρέμες πλούσιες ενυδατικές, αλλά και θρεπτικές.

Για το πρόσωπο να προτιμήσουν κρέμες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ και καλύτερα αυτό που είναι μικρού μοριακού βάρους, έτσι ώστε να γίνεται καλύτερη η απορρόφησή του. Επίσης κρέμες που περιέχουν ουρία, πανθενόλη και βούτυρα με έναν καλό εκπρόσωπό του, το cupuacu. Εξαιρετικό αποτέλεσμα έχουν και οι κρέμες που περιέχουν κεραμίδια, γιατί δρουν σαν κεραμίδια και έτσι μειώνουν την διαδερμική απώλεια νερού, που είναι υψηλή τους χειμερινούς μήνες στο σκασμένο δέρμα. Όσον αφορά τη θρέψη θα μπορούσαν να βάλουν κρέμες που έχουν διάφορα έλαια όπως το λάδι ελιάς, το αμυγδαλέλαιο, το λάδι αβοκάντο, αλλά και κρέμες που περιέχουν σφιγγολιπίδια τα οποία διεγείρουν τους δικούς τους  παράγοντες λίπανσης του δέρματος.

Όσον αφορά το σώμα, οι κρέμες που περιέχουν βρώμη θα πρέπει να κατέχουν σημαντική θέση στην καθημερινότητα τους. Και αυτό γιατί το συγκεκριμένο συστατικό, είναι συστατικό επιλογής για τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα που έχουν παθολογικά ξηρό δέρμα, αλλά επίσης έχει και αντικνησμώδη δράση. Επίσης η ουρία κάνει μια πολύ καλή ενυδάτωση στο δέρμα του σώματος. Τα ίδια θα πρέπει να ακολουθούν και για τα χέρια τους. Πλύσιμο με ήπια ενυδατικά σαπούνια, με χλιαρό νερό και ενυδατική κρέμα. Την αντιηλιακή δεν θα πρέπει να την ξεχνούν τον χειμώνα αφού και αυτή την εποχή, ειδικά στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλές ηλιόλουστες μέρες. Παρόλα αυτά, ο χειμώνας είναι μια εποχή που προσφέρεται για θεραπείες αντιγήρανσης. Έτσι Laser και πίλινγκ που δεν επιτρέπεται να γίνουν το καλοκαίρι  μπορούν να γίνουν τον χειμώνα. Τότε λοιπόν μπορούν να απομακρύνουν τις κηλίδες από πρόσωπο, μπούστο και χέρια. Μπορούν να κάνουν θεραπείες για τις πανάδες, αλλά και να εξαλείψουν μικρές ρυτίδες και να απαλύνουν τις βαθύτερες. Παράλληλα, οι ασθενείς στο σπίτι μπορούν να συνεχίσουν την αντιγηραντική θεραπεία χρησιμοποιώντας κρέμες που περιέχουν Aha (οξέα φρούτων) και καλή συγκέντρωήη τους είναι το 10%, ρετινόλη( Βιταμίνη Α) σε συγκεντρώσεις άνω του 1%. Θα δουν λοιπόν ότι φροντίζοντας σωστά το δέρμα τους και κάνοντας και κάποιες θεραπείες σε αυτό, το επόμενο καλοκαίρι μπορεί να τους βρει νεότερους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βράβευση μαθητών από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
Σχιζοφρένεια: Ποιες είναι οι επιπλοκές στην καθημερινότητα
Τα μυρωδικά και μπαχαρικά που αγαπούν την υγεία μας