Η οστεοαρθρίτιδα δεν επιδεινώνεται απαραίτητα και δεν οδηγεί πάντα σε αναπηρία. Δείτε τρόπους για υγιεινή και δραστήρια ζωή.

Αυτοφροντίδα

Η αυτοφροντίδα είναι απαραίτητο μέρος της καθημερινής ζωής. Σημαίνει ότι είστε υπεύθυνοι για την υγεία και την ευεξία σας με στήριξη από όσους εμπλέκονται στη φροντίδα σας.

Η αυτοφροντίδα περιλαμβάνει πράγματα που κάνετε καθημερινά για να μείνετε σε φόρμα, τη διατήρηση καλής σωματικής και ψυχικής υγείας, την πρόληψη ατυχημάτων ή νόσων και την αποτελεσματική αντιμετώπιση μικρών τραυματισμών και μακροχρόνιων παθήσεων.

Άνθρωποι που ζουν με μακροχρόνιες παθήσεις μπορούν να ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό αν λαμβάνουν στήριξη για αυτοβοήθεια.
Μπορούν να ζήσουν περισσότερο, να έχουν λιγότερο πόνο, άγχος, κούραση και κατάθλιψη, καλύτερη ποιότητα ζωής και να είναι πιο ενεργητικοί και ανεξάρτητοι.

Ζώντας υγιεινά

Μια καλή διατροφή και η τακτική άσκηση θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε δυνατούς τους μυς και να ελέγξετε το βάρος σας- κάτι καλό για την οστεοαρθρίτιδα που έχει και άλλα οφέλη για την υγεία.

Να παίρνετε τα φάρμακά σας

Είναι σημαντικό να λαμβάνετε τα φάρμακά σας όπως έχουν συνταγογραφηθεί, ακόμα και αν αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα.
Η συνεχιζόμενη αγωγή μπορεί ορισμένες φορές να βοηθήσει στην πρόληψη του πόνου, αν και σε περίπτωση που τα φάρμακα έχουν συνταγογραφηθεί ‘’όπως χρειάζονται’’ ενδεχομένως μπορεί να μην απαιτείται να τα λαμβάνετε μεταξύ οδυνηρών επεισοδίων.
Αν έχετε ανησυχίες ή ερωτήσεις για τα φάρμακα που λαμβάνετε ή για παρενέργειες που ενδεχομένως νομίζετε ότι εμφανίζετε μιλήστε με τον γιατρό σας.

Μπορεί ενδεχομένως να είναι χρήσιμο να διαβάσετε τις πληροφορίες του φαρμάκου, οι οποίες θα σας ενημερώσουν για ενδεχόμενη αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα ή συμπληρώματα.

Ρωτήστε τον γιατρό σας αν σκοπεύετε να λάβετε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως παυσίπονα ή διατροφικά συμπληρώματα.

Τακτικός επανέλεγχος

Επειδή η οστεοαρθρίτιδα είναι μακροχρόνια πάθηση θα είστε σε τακτική επαφή με τον γιατρό σας. Μια καλή σχέση με την ομάδα που ασχολείται με την περίθαλψή σας σημαίνει ότι μπορείτε εύκολα να συζητάτε τα συμπτώματα ή τις ανησυχίες σας. Όσο περισσότερα γνωρίζει η ομάδα τόσο περισσότερο μπορεί να σας βοηθήσει.

Εμβολιασμοί

Άνθρωποι με μακροχρόνιες νόσους, όπως η οστεοαρθρίτιδα, συχνά ενθαρρύνονται να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης κάθε φθινόπωρο, για να προστατευτούν από τη γρίπη. Μπορεί επίσης ενδεχομένως να πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για τον πενυμονιόκοκκο.

Μιλήστε με άλλους

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν βοηθητικό να μιλούν με άλλους που βρίσκονται σε παρόμοια θέση. Μπορεί να βρείτε ενδεχομένως στήριξη από μια ομάδα ή μιλώντας σε ατομική βάση με κάποιον ασθενή. Μπορείτε να απευθυνθείτε και σε συλλόγους για να συναντήσετε άλλους ανθρώπους με την ίδια πάθηση.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο