Η μουσική έχει θεραπευτική δύναμη. Έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει τους ανθρώπους για μερικές ώρες, είπε ο Sir Elton John. Μάλιστα η μουσική είναι σαν μια άσκηση που θεραπεύει τον πόνο, την κατάθλιψη και την αναπηρία που σχετίζεται με την αρθρίτιδα.

Μια έρευνα που διεξήχθη στο Cleveland Clinic Foundation στο Οχάιο και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Advanced Nursing σημειώνει ότι οι άνθρωποι, που άκουγαν μουσική για μια ώρα την ημέρα για μια εβδομάδα, ανέφεραν μειωμένο πόνο (περίπου 20%), κατάθλιψης και αναπηρίας σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν άκουγαν μουσική. Οι μη ακροατές βίωσαν πράγματι αυξημένο πόνο.

Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε σε περιοδικό της Κλινικής Ρευματολογίας επεσήμανε τα θεραπευτικά οφέλη της μουσικής. Διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι άκουγαν μουσική ενώ υποβάλλονταν σε θεραπεία για οστεοαρθρίτιδα γόνατος, εμφάνιζαν λιγότερους πόνους και άγχος και χαμηλότερους καρδιακούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σε σύγκριση με αυτούς που δεν το έκαναν.

Ανταπόκριση του εγκεφάλου στον πόνο

Ο εγκέφαλός σας αντιδρά στη μουσική που ακούτε και διεγείρει τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την απελευθέρωση των φυσικών παυσίπονων του σώματος. Η αναφερθείσα περιοχή εγκεφάλου είναι η περιοχή του περιαγγειακού γκρίζου (PAG) στο μέσο του εγκεφάλου, όπου έχουμε το δικό μας οπιοειδές σύστημα (έμφυτα συστήματα ανακούφισης του πόνου).

Όταν ακούτε μουσική, το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου σας προκαλεί διέγερση και αυξάνονται τα επίπεδα της εγκεφαλικής χημικής ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη παράγει συναισθήματα απόλαυσης και ουσία Ρ, η οποία ανακουφίζει από τον πόνο.

Απεικονίσεις του εγκεφάλου έχουν επίσης δείξει ότι η μουσική μπορεί να σταματήσει την περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται αμυγδαλή, η λειτουργία της οποίας είναι η πρόκληση αρνητικών συναισθημάτων όπως το άγχος. Η μουσική, σας αποσπά από τον πόνο, είναι ευχάριστη και δεν έχει παρενέργειες, έτσι δεν υπάρχει κανένας βάσιμος λόγος για να μην ακούτε μουσική. Στην πραγματικότητα λειτουργεί ως αυτο-φαρμακευτική αγωγή, όπως βαθιά αναπνοή και χαλάρωση.

Η αργή μουσική tempo είναι καλή στο να ανακουφίζει τον πόνο

Η κλασική μουσική έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην ελάφρυνση του πόνου από τη χρόνια οστεοαρθρίτιδα, σύμφωνα με έρευνα του Κολλεγίου Νοσηλευτικής της Φλόριντα, που αποσπά την προσοχή από τους ακροατές και μειώνει τα επίπεδα πόνου και άγχους που βιώνουν.

Οι μουσικοθεραπευτές έχουν επίσης βρει αναπνευστικό μοτίβο με μουσική όταν οι καρδιακοί μυς συγχρονίζονται με το ρυθμό της μουσικής. Όταν οι ρυθμοί κλασικής μουσικής μιμούνται τη μέση καρδιά σε στιγμή ανάπαυσης - περίπου 70 κτύπους ανά λεπτό - οι ήχοι που χαλαρώνουν πραγματικά βοηθούν στην επιβράδυνση των γρήγορων καρδιών.

Μουσική για τον πόνο αρθρίτιδας

Αλλά κάθε είδους μουσική δεν είναι χρήσιμη. Οι ταχύτερες συνθέσεις μπορούν πραγματικά να αναβαθμίσουν το νευρικό σας σύστημα. Ο πόνος σας μπορεί να αυξηθεί ενώ ακούτε γρήγορη μουσική. Ενώ ακούτε μουσική, πρέπει να επικεντρωθείτε στην αναπνοή και τον καρδιακό σας ρυθμό. Μια χαλαρή αναπνοή δείχνει την καταπραϋντική επίδραση της μουσικής.

Αρχίστε να φτιάχνετε τις δικές σας μουσικές συλλογές, επειδή εκείνες που πωλούνται στα καταστήματα συχνά αναμιγνύουν πιο ενοχλητικούς ήχους. Ένα cd με τα αργά αγαπημένα σας τραγούδια είναι αυτό που χρειάζεστε για να ανακουφίσετε τον πόνο της αρθρίτιδας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για τα προϊόντα θεραπευτικής κατηγορίας “Σκευασμάτων χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη”.
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;