Η διατροφή σας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εγκυμοσύνη, αλλά και κατά την περίοδο που θηλάζετε. Υπάρχουν, άραγε, τροφές με τις οποίες πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα; Και ποιες τροφές είναι ασφαλείς για εσάς και, κατ’ επέκταση, για το μωρό σας;

Ψάρια

Τα ψάρια είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, και ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος μας προσφέρουν τα απαραίτητα ω-3 λιπαρά. Γνωρίζουμε, όμως, ότι πολλά ψάρια περιέχουν υδράργυρο. Μπορείτε να τρώτε καλά μαγειρεμένα θαλασσινά μέχρι δύο φορές την εβδομάδα, σε μέτριες μερίδες. Προτιμήστε ψάρια όπως η πέστροφα και ο σολομός, αλλά αποφύγετε το σκουμπρί, που περιέχει περισσότερο υδράργυρο.

Πικάντικα φαγητά

Τα περισσότερα μωρά δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τα καυτερά φαγητά που καταναλώνετε. Από την άλλη, αν δείτε ότι τις μέρες που τρώτε καυτερά, το μωρό σας έχει αέρια ή διάρροια, περιορίστε τα για να δείτε αν θα υπάρξει βελτίωση.

Μέντα, μαϊντανός και φασκόμηλο

Έχουν ωραία γεύση, αλλά σε ορισμένες μητέρες έχει παρατηρηθεί πρόβλημα με την παραγωγή γάλακτος. Ο μαϊντανός μπορεί να την μειώσει, ενώ τα άλλα δύο να την σταματήσουν.

Γάλα

Σπάνια θα δημιουργήσει πρόβλημα, αλλά πρέπει να δείτε πώς θα αντιδράσει το μωρό σας. Αν καταναλώνετε γάλα ενώ θηλάζετε, και δείτε ότι το μωρό σας έχει προβλήματα με το δέρμα του, ή δυσκολεύεται να αναπνεύσει μετά τον θηλασμό, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Τσάι

Το τσάι περιέχει καφεΐνη, που μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας, όπως και τον ύπνο του μωρού σας. Επιπλέον, οι ουσίες που περιέχει δυσκολεύουν την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό, συνεπώς μην το πίνετε λίγες ώρες πριν ή μετά από γεύματα που περιέχουν σίδηρο.

Αυγά και ξηροί καρποί

Μπορεί να μην έχετε αλλεργία σε αυτές τις τροφές, αλλά το μωρό σας; Δυστυχώς, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι με το να αποφεύγετε αυτές τις τροφές, προστατεύετε το μωρό σας από το να αποκτήσουν μια αλλεργία. Μιλήστε με τον γιατρό σας, για να σας πει με σιγουριά ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

Ζαχαρώδη αναψυκτικά και χυμοί

Ο θηλασμός μπορεί να σας κάνει να διψάτε περισσότερο, και η καλύτερή σας επιλογή είναι να πιείτε νερό. Τα αναψυκτικά και οι επεξεργασμένοι χυμοί φρούτων σας προσφέρουν μονάχα θερμίδες, με μηδενική διατροφική αξία.

Αλκοόλ

Θα ήταν καλό να μην καταναλώνετε αλκοόλ όσο θηλάζετε. Αν, όμως, επιλέξετε να πιείτε, μην θηλάσετε για λίγες ώρες, μέχρι το αλκοόλ να έχει φύγει από το γάλα σας. Επίσης, η αντλία δεν πρόκειται να σας βοηθήσει.

Τροφές που προκαλούν αέρια

Οι συνήθεις ύποπτοι εδώ είναι τα φασόλια, το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Αν το μωρό σας έχει αέρια ή κολικούς, αποφύγετε αυτές τις τροφές.

Σοκολάτα και καφές

Και τα δύο περιέχουν καφεΐνη. Δεν πρόκειται να σας προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα, απλά περιορίστε την χρήση.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει