Αν πάσχετε από κατάθλιψη ξέρετε πόσο απελπισμένοι μπορεί να αισθάνεστε. Είναι σημαντικό να λάβετε επαγγελματική βοήθεια. Ωστόσο υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αμβλύνετε τα συμπτώματα της νόσου. Η άσκηση, η αλλαγή στη διατροφή σας, ακόμα και το παιχνίδι με ένα κατοικίδιο μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας. Δείτε πώς μπορείτε να ξαναρχίσετε να έχετε τον έλεγχο της ζωής σας.

Αφήστε το κατοικίδιό σας να σας σβήσει την αρνητική διάθεση

Ορισμένες φορές το ζωάκι σας μπορεί να είναι ο καλύτερος φίλος σας-και αυτό αποτελεί καλή ‘’θεραπεία’’. Όταν παίζετε με το κατοικίδιό σας αποσπάτε το μυαλό σας από τα προβλήματά σας. Επίσης, όταν φροντίζετε το ζώο σας αναλαμβάνετε μια δέσμευση έξω από τον εαυτό σας. Το να φροντίζετε άλλους μπορεί να είναι πολύ θεραπευτικό.

Τρώτε έξυπνα για να ‘’ανεβάσετε’’ το σώμα και το πνεύμα

Υπάρχει σχέση μεταξύ μυαλού και σώματος. Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή που να έχει αποτέλεσμα στην κατάθλιψη, η υγιεινή διατροφή μπορεί να αποτελέσει μέρος του γενικού σχεδίου αντιμετώπισης. Χτίστε τη διατροφή σας γύρω από άφθονα φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης για να συμβάλλετε στη σωματική και συναισθηματική υγεία.

Επιλέξτε τροφές για να βελτιώσετε τη διάθεση

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύον ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και η βιταμίνη Β12, ιδιαίτερα για ανθρώπους που μπορεί να μην λαμβάνουν αρκετές από αυτές τις ουσίες, μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν τις αλλαγές στη διάθεση οι οποίες είναι μέρος της κατάθλιψης.

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και η πέστροφα περιέχουν ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα. Τέτοια περιέχουν και οι ξηροί καρποί, ο λιναρόσπορος και τα σκούρα πράσινα λαχανικά. Τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά είναι πηγές βιταμίνης B12. Οι χορτοφάγοι που δεν τρώνε κρέας ή ψάρι μπορούν να λάβουν τη συγκεκριμένη βιταμίνη από ενισχυμένα δημητριακά, γαλακτοκομικά προϊόντα και συμπληρώματα.

Δοκιμάστε υδατάνθρακες με χαμηλά λιπαρά

Η σεροτονίνη είναι χημική ουσία στον εγκέφαλο που ενισχύει την αίσθηση ευεξίας. Οι υδατάνθρακες αυξάνουν το επίπεδο σεροτονίνης. Υδατάνθρακες χαμηλοί σε λιπαρά, όπως το ποπκόρν, η ψητή πατάτα ή τα ζυμαρικά αποτελούν επιλογές. Τα λαχανικά, τα φρούτα και τα τρόφιμα ολικής άλεσης επίσης παρέχουν ίνες.

Πιείτε λιγότερη καφεΐνη για να βελτιώσετε τη διάθεση

Χρειάζεστε πράγματι το τρίτο φλιτζάνι καφέ; Το άγχος μπορεί να συνοδεύει την κατάθλιψη. Μεγάλη ποσότητα καφεΐνης μπορεί να σας φέρει εκνευρισμό ή άγχος. Ενώ δεν έχουν εντοπιστεί καταληκτικές σχέσεις μεταξύ της καφεΐνης και της κατάθλιψης, η μείωση των ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη μπορεί ενδεχομένως να περιορίσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και να βελτιώσει τον ύπνο.

Αντιμετωπίστε τους πόνους

Αισθήματα κατάθλιψης μπορεί να συνδέονται με τον πόνο. Δουλέψτε με τους ειδικούς που ασχολούνται με την περίθαλψή σας ώστε να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη και τον πόνο.

Ασκηθείτε, για να αλλάξετε τον τρόπο που αισθάνεστε

Για ορισμένους, η άσκηση δρα σχεδόν το ίδιο καλά με τα αντικαταθλιπτικά. Δεν χρειάζεται να τρέξετε μαραθώνιο. Απλώς περπατήστε με ένα φίλο. Καθώς περνά ο καιρός αυξήστε τη δραστηριότητα μέχρι να ασκείστε τις περισσότερες ημέρες. Θα αισθανθείτε καλύτερα σωματικά, θα κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα και θα βελτιώσετε τη διάθεσή σας.

Επιλέξτε μια άσκηση που να σας αρέσει

Αν δεν σας αρέσει το τρέξιμο δεν θα ασχοληθείτε με αυτό για πολύ. Επιλέξτε μια μέτριας έντασης άσκηση που να σας αρέσει. Για παράδειγμα, δοκιμάστε το περπάτημα, το ποδήλατο, την κηπουρική, το τέννις ή το κολύμπι. Το σημαντικό είναι να επιλέξετε κάτι που θα σας αρέσει. Στη συνέχεια θα προσβλέπετε σε αυτό και θα αισθάνεστε καλύτερα όταν ασχολείστε.

Ασκηθείτε με άλλους για υποστήριξη

Οι σχέσεις με τους άλλους βοηθούν να ξεπερνάτε τον λήθαργο την εξάντληση και τη μοναξιά που συνοδεύουν την κατάθλιψη. Γίνετε μέλος μιας ομάδας άσκησης ή ασκηθείτε με ένα φίλο. Θα παραμείνετε συνδεδεμένοι και θα έχετε στήριξη που θα σας βοηθά να παραμείνετε σε πρόγραμμα.

Να εκτίθεστε επαρκώς στον ήλιο

Αισθάνεστε περισσότερη κατάθλιψη κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών κρύων μηνών; Μπορεί να έχετε εποχική συναισθηματική διαταραχή η οποία είναι πιο συνήθης τον χειμώνα, όταν δεν υπάρχει αρκετό φως. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με έκθεση σε τεχνητό ηλιακό φως, αντικαταθλιπτικά και ψυχοθεραπεία.

Πειραματιστείτε με τη δημιουργικότητά σας

Η ζωγραφική, η φωτογραφία, το πλέξιμο, το γράψιμο ή η μουσική αποτελούν τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι εξερευνούν τα συναισθήματά τους και εκφράζουν αυτό που είναι στο μυαλό τους. Το να είστε δημιουργικοί μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα. Ο στόχος δεν είναι να δημιουργήσετε ένα αριστούργημα.
Κάντε κάτι που θα σας δώσει χαρά. Μπορεί ενδεχομένως να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα ποιος είστε και πώς αισθάνεστε.

Βρείτε χρόνο για χαλάρωση

Το στρες και το άγχος μπορούν να αυξήσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης και να κάνουν πιο δύσκολη την ανάρρωση. Το να μάθετε να χαλαρώνετε νοερώς μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της αίσθησης χαλάρωσης και ελέγχου.
Μπορεί να σκεφτείτε την πιθανότητα να πάτε σε μάθημα γιόγκα ή διαλογισμού. Η μπορεί απλώς να ακούτε χαλαρωτική μουσική ενώ κάνετε ζεστό μπάνιο.

Ασχοληθείτε ενεργά με κάτι

Το να ασχολείστε με άλλους μπορεί να σας βοηθήσει να ξανακερδίσετε μια αίσθηση σκοπού. Και δεν χρειάζονται πολλά για να αρχίσετε.

Προσπαθήστε να γίνετε εθελοντές ή λάβετε μέρος σε ομάδες συζήτησης. Το να συναντάτε νέους ανθρώπους και να κάνετε νέα πράγματα, θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας.

Κράτησε τους φίλους και την οικογένεια στη ζωή σας

Οι άνθρωποι που σας αγαπούν θέλουν να σας στηρίξουν. Αν τους κρατάτε μακριά δεν θα μπορέσουν. Αν τους αφήσετε να μπουν στη ζωή σας θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα. Μιλήστε με ένα φίλο σας και πηγαίντε βόλτα. Πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ με τον σύντροφό σας. Μπορεί να δείτε ότι βοηθά να μιλάτε για την κατάθλιψή σας. Θα νιώσετε καλά αν έχετε κάποιο να σας ακούσει.

Κοιμηθείτε όπως πρέπει

Η κατάθλιψη παρεμβάλλεται με τον σωστό ύπνο. Ορισμένοι ασθενείς με κατάθλιψη κοιμούνται πολύ, ενώ άλλοι δεν μπορούν να αποκοιμηθούν εύκολα.
Καθώς αναρρώνετε από την κατάθλιψη ξαναμάθετε τις καλές συνήθειες ύπνου.
Αρχίστε πηγαίνοντας στο κρεβάτι και ξυπνώντας την ίδια ώρα και ημέρα. Χρησιμοποιήστε τεχνικές χαλάρωσης για να βοηθηθείτε να κοιμηθείτε. Ο υγιεινός ύπνος, σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα, σωματικά και ψυχικά.

Αποφύγετε το αλκοόλ και τις ουσίες

Το αλκοόλ και οι ουσίες μπορούν να επιβραδύνουν ή να εμποδίσουν την ανάκαμψη από την κατάθλιψη. Μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τη νόσο και να παρεμβληθούν με τα φάρμακα που παίρνετε για αυτήν. Αν έχετε πρόβλημα χρήσης ουσιών ζητήστε τώρα βοήθεια. Θα έχετε περισσότερες πιθανότητες ανάρρωσης από την κατάθλιψη.

Συνεχίστε την αγωγή

Τα παραπάνω βήματα μπορεί να σας οδηγήσουν σε θετικές σκέψεις για τη ζωή σας. Μόνα τους όμως δεν είναι αρκετά, καθώς δεν αντικαθιστούν την ιατρική αγωγή ή την ψυχοθεραπεία. Η κατάθλιψη είναι σοβαρή νόσος και ενέχει κίνδυνο αυτοκτονίας. Αν κάνετε αυτοκτονικές σκέψεις αναζητήστε αμέσως βοήθεια. Ποτέ μην σταματάτε ή αλλάζετε την αγωγή χωρίς να το συζητήσετε πρώτα προσεκτικά με τον γιατρό σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμμετοχή Γεωργιάδη στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη
Απειλείται η παγκόσμια προσφορά σοκολάτας από καταστροφικό ιό