Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει το πέρασμα του χρόνου. Τα σημάδια που αφήνει πάνω μας, όμως, και το πώς μας επηρεάζει, μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το φύλο. Για την ακρίβεια, ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνουν οι άνδρες είναι εντελώς διαφορετικός από τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν οι γυναίκες. Και αυτό δεν ισχύει μόνο σε σωματικό επίπεδο, αλλά και σε ψυχολογικό. Ας ρίξουμε όμως μια πιο αναλυτική ματιά στις διαφορές, και στις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κάθε φύλο.

Προσδόκιμο ζωής

Σχεδόν σε όλες τις περιοχές του κόσμου, η γυναίκα έχει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με τον άνδρα. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι συχνά οι άνδρες μπορεί να ασχολούνται με πιο επικίνδυνες δραστηριότητες, ή να έχουν πιο επικίνδυνα επαγγέλματα, όπως στρατιωτικοί. Αυτό είναι μόνο εν μέρει αλήθεια. Ένας άλλος λόγος (ανάμεσα σε πολλούς) είναι επειδή οι γυναίκες είναι κατά μέσο όρο πιο πιθανό να επισκεφτούν τον γιατρό αν συνειδητοποιήσουν ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Αυτοί οι λόγοι δεν είναι ακριβώς βιολογικοί, αλλά περισσότερο κοινωνικοί - άρα υπόκεινται συνεχώς σε αλλαγές όσο αλλάζει και η κοινωνία μας, αλλά σχεδόν σε όλο τον κόσμο οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο πέντε επιπλέον χρόνια από τους άνδρες.

Σεξουαλική λειτουργία

Όπως είναι γνωστό, η ανταπόκριση του γυναικείου οργανισμού στο πέρασμα του χρόνου είναι μια διαδικασία έντονη, αλλά σχετικά σύντομη - ακόμα και αν για τις περισσότερες γυναίκες η εμμηνόπαυση φαίνεται να κρατάει για πάντα. Στους άνδρες υπάρχει πιο σταδιακή και αργή πτώση της γονιμότητάς τους. Η κολπική ξηρότητα και η στυτική δυσλειτουργία είναι θέματα που μπορεί να σας απασχολήσουν, και δεν αξίζει να ντρέπεστε να τα συζητήσετε ούτε με τους συντρόφους σας, ούτε με τον γιατρό σας. Αυτό, από την άλλη πλευρά, δεν επηρεάζει αναγκαστικά την λίμπιντο, καθώς για πολλούς λόγους οι ηλικιωμένοι τείνουν να έχουν όλο και πιο ενεργές σεξουαλικές ζωές. Οι βιολογικοί λόγοι είναι κάπως προφανείς, αλλά οι κοινωνικοί λόγοι εδώ είναι μακράν πιο ενδιαφέροντες: η αίσθηση σιγουριάς και η αυξημένη αυτοπεποίθηση όσον αφορά το σεξ, ειδικά σε ηλικιωμένους ανθρώπους που βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις, μπορεί να κάνει την κρεβατοκάμαρα δύο εβδομηντάχρονων να συναγωνίζεται αυτή των παιδιών τους.

Εγκεφαλική λειτουργία

Ο τρόπος με τον οποίο γερνάει ο εγκέφαλος είναι επίσης διαφορετικός για τα δύο φύλα. Οι άνδρες που είναι υπέρβαροι, που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη ή που έχουν πάθει εγκεφαλικό βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου. Την ίδια στιγμή, αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται για τις γυναίκες όταν είναι εξαρτημένες από άλλους για καθημερινές δουλειές και δεν έχουν ένα γερό δίκτυο φίλων και γνωστών.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι είναι πολύ σημαντικό να κάνετε τις απαραίτητες τακτικές σας εξετάσεις όσο περνούν τα χρόνια, όπως και τις εξετάσεις για καρκίνους που σχετίζονται με το βιολογικό σας φύλο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα