Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, ούτε να αλλάξουμε τα γονίδιά μας. Και δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, αλλά υπάρχουν τρόποι να διατηρήσουμε την υγεία μας σε καλά επίπεδα, που σημαίνει ότι και τα σημάδια του χρόνου θα είναι λιγότερα ορατά.

Υπάρχουν έξι παράγοντες που βρίσκονται στον έλεγχό μας και αποτελούν κλειδιά της μακροζωίας.

Αρκετός ύπνος

Ο ύπνος πολλές φορές μένει εκτός της συζήτησης, επειδή η διατροφή και η γυμναστική μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Είναι όμως απαραίτητο να κοιμόμαστε αρκετές ώρες κάθε νύχτα, αλλά και να κοιμόμαστε καλά. Ο πολύ λίγος αλλά και ο υπερβολικός ύπνος επηρεάζουν άμεσα το προσδόκιμο ζωής μας.

Ισορροπημένη διατροφή

Η υγιεινή διατροφή μάς παρέχει με ενέργεια, αλλά είναι επίσης απαραίτητη για να προλάβουμε ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος, ο διαβήτης και πολλές άλλες. Η ισορροπημένη διατροφή σημαίνει πως δεν κόβουμε από την καθημερινή μας ζωή διατροφικές ομάδες. Πρέπει να λαμβάνουμε υδατάνθρακες, λιπαρά και πρωτεΐνη, και καλό είναι να δίνουμε περισσότερη σημασία στις φυτικές τροφές.

Τακτική γυμναστική

Δεν χρειάζεται ούτε να γυμνάζεστε κάθε μέρα, ούτε να ξεπερνάτε τις αντοχές σας σε κάθε προπόνηση. Απλά και μόνο να βρίσκετε χρόνο μερικές φορές την εβδομάδα για να κάνετε σωματική άσκηση είναι αρκετό για να διατηρείτε το σώμα σας σε καλή φόρμα - σε συνδυασμό πάντα με υγιεινή διατροφή. Βρείτε μια μορφή γυμναστικής που σας ευχαριστεί και δεν την κάνετε σαν αγγαρεία, και σύντομα θα νιώθετε το σώμα σας πιο δυνατό.

Προσοχή στο βάρος

Τα περιττά κιλά επηρεάζουν την υγεία μας από πολλές απόψεις. Αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, αλλά και παθήσεων όπως η αρθρίτιδα. Η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές επιπλοκές, που θα φτάσουν στο σημείο να απειλούν και τη ζωή μας αν δεν την αντιμετωπίσουμε.

Κόβουμε το κάπνισμα

Το κάπνισμα καταστρέφει την υγεία μας με κάθε πιθανό τρόπο. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κάπνισμα ευθύνεται για σχεδόν μισό εκατομμύριο θανάτους ετησίως. Μπορεί να προκαλέσει μία σειρά παθήσεων. Και μπορεί ο καρκίνος του πνεύμονα να είναι ιδιαίτερα γνωστός, αλλά στην πραγματικότητα οι περισσότεροι καπνιστές θα αποκτήσουν πρώτα προβλήματα με την καρδιά τους.

Σταματούμε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ σε μικρές δόσεις δεν πρόκειται να μας κάνει μεγάλο κακό. Αν το παρακάνουμε, όμως, αυτό το κακό συνήθειο γίνεται εθισμός που δεν σπάει εύκολα, και καταστρέφει τον οργανισμό μας. Το συκώτι μας αναγκάζεται να δουλεύει "υπερωρίες" όταν καταναλώνουμε πολύ αλκοόλ, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών στη λειτουργία του. Είναι καλό, όμως, να αναφέρουμε ότι το να πίνουμε πού και πού ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μπορεί να έχει ευεργετικές ικανότητες για την καρδιά μας. Παν μέτρον άριστον στο ποτό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα