Γνωρίζουμε πως τα άφθονα λαχανικά αποτελούν τη βάση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Προσφέρουν τεράστιες ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών, ενώ ταυτόχρονα οι φυτικές τους ίνες διασφαλίζουν ότι θα λαμβάνουμε αργά και σταθερά ενέργεια, αντί να έχουμε απότομες αυξομειώσεις. Ποια είναι όμως τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λαχανικά; Ώρα να μάθουμε, για να τα εισάγουμε στην καθημερινότητά μας.

Σπανάκι

Σταθερά βγαίνει πάντα πρώτο σε παρόμοιες λίστες, για τον πολύ απλό λόγο ότι με μία κούπα λαμβάνουμε 16% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη Α, 120% της βιταμίνης Κ, συν πολλά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και φυτικής προέλευσης σίδηρο. Και όλα αυτά με μόλις 7 θερμίδες.

Καρότα

Τα καρότα περιέχουν τεράστιες δόσεις βιταμίνης Α (119% της ημερήσιας δόσης μας σε μία κούπα). Είναι επίσης πολύ καλή πηγή καλίου, βιταμινών C και Κ, καθώς και άλλων μετάλλων. Είναι ιδιαίτερα γνωστά για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο έχει επίσης ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, αλλά θεωρείται και μία από τις καλύτερες τροφές για άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Περιέχει τεράστιες δόσεις φυτικών ινών και βιταμινών C και Κ, καθώς και φολικό οξύ, μαγγάνιο και κάλιο.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ταπεινό, και πολλοί το αποφεύγουν λόγω της έντονης μυρωδιάς του. Το ξέρατε ότι τα χημικά που του δίνουν αυτή τη μυρωδιά όμως είναι πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ουσίες, με τεράσια οφέλη για τον οργανισμό; Η συχνή κατανάλωσή του φαίνεται να έχει οφέλη για την υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος γενικότερα.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Ακόμα ένα παρεξηγημένο λαχανικό. (Η συμβουλή μας για να μην πικρίζει: Μην το βράσετε, φουρνίστε το!) Παρεξηγημένο αλλά σούπερ θρεπτικό, καθώς αυτά τα μινιόν λαχανάκια περιέχουν επίσης τεράστιες ποσότητες βιταμινών C και Κ (όπως όλα τα σταυρανθή), πολλές φυτικές ίνες με χαμηλές θερμίδες, καθώς και αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο για διάφορους καρκίνους και χρόνιες παθήσεις. Επίσης περιέχουν μαγνήσιο, φολικό οξύ και κάλιο σε ικανοποιητικές ποσότητες.

Αρακάς

Ο αρακάς είναι ένα λαχανικό που επίσης παρατηρούμε ότι πολύς κόσμος λατρεύει να μισεί. Τα μικροσκοπικά μπιζέλια όμως είναι από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης, και μία κούπα περιέχει 9 γραμμάρια φυτικών ινών, βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, νιασίνη και φολικό οξύ. Επειδή είναι αμυλούχο λαχανικό, μην το παρακάνετε με την ποσότητα, αλλά μην τον αφαιρέσετε από τη διατροφή σας: Ο αρακάς είναι πολύ θρεπτικός για να μην του δίνουμε την αγάπη που του αξίζει.

Παντζάρια

Τα παντζάρια περιέχουν τεράστιες δόσεις φυτικών ινών, φολικού οξέος και μαγγανίου, και όλα αυτά με εξαιρετικά χαμηλές θερμίδες. Οι χρωστικές που τους δίνουν το έντονο χρώμα τους έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και ωφελούν ιδιαίτερα το κυκλοφορικό μας σύστημα.

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι ιδιαίτερα νόστιμα στην εποχή τους (τώρα την άνοιξη, προλάβετέ τα όσο είναι τραγανά) και περιέχουν μια πολύ μεγάλη λίστα απαραίτητων συστατικών: 33% της ημερήσιας δόσης μας σε φολικό οξύ, καθώς και σελήνιο, βιταμίνη Κ, θειαμίνη και ριβοφλαβίνη. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά.

Γλυκοπατάτες

Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε την κλασική και αγαπημένη πατάτα (που είναι σούπερ παρεξηγημένη τροφή), οι γλυκοπατάτες βγαίνουν από πάνω απλά και μόνο λόγω του πόσο καλύτερο διατροφικό προφίλ έχουν: Οι φυτικές τους ίνες είναι περισσότερες, και περιέχουν μεγάλες δόσεις βιταμίνης Α. Επιπλέον, περιέχουν κάλιο, μαγγάνιο και βιταμίνες C και Β6, καθώς και μικρές δόσεις φυτικής πρωτεΐνης.

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι ένα λαχανικό σούπερ χαμηλό σε θερμίδες, που μπορεί να χωρέσει σε πολλά πιάτα. Περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και βιταμίνες C και Κ, μαζί με φολικό οξύ. Τα αντιοξειδωτικά του, όπως και στο μπρόκολο, είναι πολλά και ισχυρά. Φροντίστε να μην το μαγειρεύετε πολλή ώρα, καθώς μπορεί να χάσει μέρος των βιταμινών του. Μπορείτε όμως να το δοκιμάσετε και ωμό, με λίγο ελαιόλαδο και πιπέρι.