Το ροδάκινο είναι από τα πιο χαρακτηριστικά φρούτα των θερινών μηνών. Η γλυκιά του γεύση, η υπέροχη υφή του αλλά και το πόσες πολλές επιλογές έχουμε για να το απολαύσουμε είναι οι λόγοι που μας κάνουν να το αγαπούμε τόσο πολύ. Αλλά και το διατροφικό του προφίλ δεν πάει πίσω...

Βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα

Μην ξεγελιέστε από το μικρό τους μέγεθος. Ένα μόνο ροδάκινο έχει έως και 13% της βιταμίνης C που χρειάζεστε κάθε μέρα, ώστε να διατηρείται το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό. Βοηθά επίσης να απαλλαγούμε από τις ελεύθερες ρίζες - χημικές ουσίες που βλάπτουν τα κύτταρά μας.

Βοηθούν την όρασή μας

Υπάρχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται β-καροτένιο και δίνει στα ροδάκινα το όμορφο χρώμα τους. Όταν το τρώτε, το σώμα σας το μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία είναι το κλειδί για υγιή όραση. Βοηθά επίσης να διατηρήσετε τα άλλα μέρη του σώματός σας, όπως το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να λειτουργούν όπως θα έπρεπε.

Βοηθούν τη διαδικασία της πέψης

Ένα μέτριο ροδάκινο μπορεί να σας δώσει από 6% έως και 9% των φυτικών ινών που χρειάζεται το σώμα σας κάθε μέρα. Τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορούν να σας προστατεύσουν από προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Αλλά το όφελος που μπορεί να παρατηρήσετε περισσότερο συμβαίνει στο μπάνιο: Η λήψη αρκετών φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Βοηθούν στο αδυνάτισμα

Περιέχουν λιγότερες από 60 θερμίδες το ένα, και προφανώς μηδέν κορεσμένα λίπη, χοληστερόλη ή νάτριο. Επιπλέον, περισσότερο από το 85% ενός ροδάκινου είναι νερό. Οι φυτικές ίνες, επίσης, συμβάλλουν στο να νιώθουμε χορτασμένοι για περισσότερη ώρα, άρα και να τρώμε λιγότερο.

Περιέχουν βιταμίνη Ε

Τη βρίσκουμε σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε ξηρούς καρπούς και σπόρους, αλλά τα ροδάκινα είναι από τα φρούτα που την περιέχουν σε ικανοποιητικές ποσότητες. Η βιταμίνη Ε διατηρεί το ανοσοποιητικό σύστημα υγιές και βοηθά στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων.

Διατηρούν τα οστά μας υγιή

Τα ροδάκινα είναι καλή πηγή καλίου. Το κάλιο, εκτός του ότι είναι σημαντικός ηλεκτρολύτης, μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τα οστά μας υγιή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας