Το τσουρέκι είναι από εκείνα τα παραδοσιακά γλυκά που δεν γίνεται να μην αγαπάς. Είναι τόσο νόστιμο και λαχταριστό, αλλά είναι επίσης ένας από τους λόγους που μετά το Πάσχα θα αναρωτιόμαστε "Πώς θα χάσω τώρα τα κιλά που πήρα;"

Και επειδή θέλουμε να το γλιτώσουμε όλο αυτό - και επειδή δεν έχουμε ανάγκη την επιπλέον πίεση, και επειδή αρνούμαστε να αποκτήσουμε σχέση ενοχής με οποιαδήποτε τροφή, πόσο μάλλον με το λατρεμένο τσουρέκι - αποφασίσαμε να βρούμε τρόπους να το φτιάξουμε πιο ελαφρύ, χωρίς όμως να στερηθούμε τίποτα από την πλούσια γεύση του.

Υλικά

800 γρ. αλεύρι για τσουρέκια

180 γρ. καστανή ζάχαρη

200ml. χλιαρό νερό

25 γρ. νωπή μαγιά

200ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι, στραγγισμένος

120ml ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι

¼ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη

1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι, σκόνη

½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμόνι

½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Αμύγδαλο φιλέ, παπαρουνόσπορο κτλ.

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο νερό μαζί με 1 κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη και 1 κουταλιά της σούπας από το αλεύρι , ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε το μπολ σε ζεστό σημείο για 10’.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το χυμό πορτοκάλι.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, μείγμα με το χυμό-ελαιόλαδο, το προζύμι, τα ξύσματα και τα μπαχαρικά. Ζυμώνουμε για 5’, μεταφέρουμε τη ζύμη σε καλά λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 60’. Ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις και χωρίζουμε τη ζύμη σε ισομεγέθη κομμάτια, πλάθουμε κορδόνια και κατόπιν δίνουμε το σχήμα που επιθυμούμε στα τσουρέκια.

Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε λαμαρίνα και τα αφήνουμε για 20’ σε ζεστό σημείο.

Σε 2 κουταλιές της σούπας αραιώνουμε ½ κουταλάκι του γλυκού μέλι, και με αυτό το σιρόπι αλείφουμε τα τσουρέκια και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο ή παπαρουνόσπορο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 30′ περίπου.

Πηγές:
funkycook.gr