Η μαγειρίτσα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του πασχαλινού τραπεζιού. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι πάντα και το πιο αγαπημένο, μιας και έχει πολύ ιδιαίτερη γεύση. Πέρα από αυτό, είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και προφανώς δεν είναι κατάλληλη για κάποιον που ακολουθεί vegan διατροφή.

Ώρα να δούμε πώς θα λύσουμε και τα τρία αυτά (πιθανά) προβλήματα με μία μόνο συνταγή.

Υλικά

120 ml ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

400 γρ. μανιτάρια λευκά, σε φέτες

400 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, σε φέτες

200 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, σε φέτες

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

100 γρ. ρύζι γλασέ

φύλλα από 1 μαρούλι, κομμένα

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα

1 λίτρο νερό ή σπιτικό ζωμό λαχανικών

Υλικά για το αυγολέμονο

3 κ.σ. ταχίνι

χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε όλα τα μανιτάρια και σοτάρουμε να μαραθούν, για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Όταν εξατμιστούν τα πολλά υγρά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μαρούλι, τον άνηθο, το μάραθο και τα μυρώνια, ανακατεύουμε και περιχύνουμε με το νερό ή το ζωμό. Βράζουμε με κλειστό το καπάκι για 20-25 λεπτά.

Λίγο πριν κατεβάσουμε το φαγητό απ’ τη φωτιά, ετοιμάζουμε το ταχινολέμονο. Σε μπολ, με σύρμα ή ένα πιρούνι, χτυπάμε καλά το ταχίνι και προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού, χτυπώντας συνεχώς. Με μία κουτάλα, ρίχνουμε σιγά σιγά 2-3 κουταλιές καυτό ζωμό από τη μαγειρίτσα μέσα στο μείγμα του ταχινιού, ανακατεύοντας ζωηρά. Ρίχνουμε αργά το ταχινολέμονο στη μαγειρίτσα, ανακατεύοντας συνεχώς και αφήνουμε να σιγοβράσει για 2 λεπτά.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το φαγητό να “κάτσει” για 10 λεπτά και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.

Πηγές:
Madame Ginger