Η κατανάλωση γάλακτος είναι ένα θέμα που συζητείται έντονα στον κόσμο της διατροφής, είτε μιλάμε για χορτοφαγία εναντίον κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, είτε για το πόσο υγιεινό στην πραγματικότητα είναι. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά γιατί το γάλα είναι καλή ιδέα για την διατροφή μας.

Είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά

Το διατροφικό προφίλ του γάλακτος είναι εντυπωσιακό - άλλωστε, ο σκοπός του είναι να τρέφει πλήρως τα νεογέννητα ζώα. Μόνο ένα φλιτζάνι πλήρες αγελαδινό γάλα περιέχει:

Θερμίδες: 146

Πρωτεΐνη: 8 γραμμάρια

Λίπος: 8 γραμμάρια

Ασβέστιο: 28% της ΣΗΠ

Βιταμίνη D: 24% της ΣΗΠ

Ριβοφλαβίνη (Β2): 26% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Β12: 18% της ΣΗΠ

Κάλιο: 10% της ΣΗΠ

Φώσφορος: 22% της ΣΗΠ

Σελήνιο: 13% της ΣΗΠ

Παρέχει κάλιο, Β12, ασβέστιο και βιταμίνη D, τα οποία είναι όλα θρεπτικά συστατικά που συχνά λείπουν σε σύγχρονες διατροφές. Το γάλα είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Α, μαγνησίου, ψευδαργύρου και θειαμίνης. Επιπλέον, είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και περιέχει εκατοντάδες διαφορετικά (και ωφέλιμα) λιπαρά οξέα.

Είναι πηγή ποιοτικής πρωτεΐνης

Το γάλα είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης, με ένα μόνο φλιτζάνι να περιέχει 8 γραμμάρια. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για πολλές ζωτικές λειτουργίες στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και της ρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος. Το γάλα θεωρείται "πλήρης πρωτεΐνη", που σημαίνει ότι περιέχει και τα εννέα από τα απαραίτητα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για να λειτουργεί το σώμα σας σε βέλτιστο επίπεδο.

Το γάλα ωφελεί την υγεία των οστών

Η κατανάλωση γάλακτος έχει συνδεθεί εδώ και πολύ καιρό με υγιή οστά. Αυτό οφείλεται στον ισχυρό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών του, όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, πρωτεΐνες και (σε ​​κάποια προϊόντα) βιταμίνη Κ2. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση γερών, υγιών οστών. Περίπου το 99% του ασβεστίου του σώματός μας αποθηκεύεται στα οστά και τα δόντια. Το γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή των θρεπτικών συστατικών στα οποία βασίζεται το σώμα σας για να απορροφήσει σωστά το ασβέστιο, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης D, της βιταμίνης Κ, του φωσφόρου και του μαγνησίου.

Βοηθά στην πρόληψη της αύξησης βάρους

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την πρόσληψη γάλακτος με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό το όφελος έχει συσχετιστεί μόνο με το πλήρες γάλα. Μια μελέτη που περιελάμβανε περισσότερες από 18.000 μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες έδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά συσχετίστηκε με λιγότερη αύξηση βάρους και χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας. Το γάλα περιέχει μια ποικιλία συστατικών που μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους και να αποτρέψουν την αύξηση βάρους. Για παράδειγμα, η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που μπορεί να αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής.

Το γάλα είναι ένα ‘’ευέλικτο’’ συστατικό

Το γάλα είναι ένα ευέλικτο συστατικό που μπορεί εύκολα να προστεθεί στη διατροφή σας. Εκτός από το να πίνετε γάλα, δοκιμάστε αυτές τις ιδέες για να το εντάξετε στην καθημερινότητά σας:

Smoothies: Αποτελεί μια εξαιρετική βάση με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη για υγιεινά smoothies. Δοκιμάστε να το συνδυάσετε με σπανάκι και μικρή ποσότητα φρούτων για ένα θρεπτικό σνακ.

Πλιγούρι βρώμης: Παρέχει μια νόστιμη, πιο θρεπτική εναλλακτική λύση στο νερό όταν φτιάχνετε το πρωινό σας πλιγούρι βρώμης ή ζεστά δημητριακά.

Καφές: Η προσθήκη του στον πρωινό σας καφέ ή τσάι θα δώσει στο ρόφημά σας μια ώθηση σε ευεργετικά θρεπτικά συστατικά.

Σούπες: Δοκιμάστε να το προσθέσετε στην αγαπημένη σας συνταγή σούπας για πρόσθετη γεύση και θρεπτική αξία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]