Σε μικρή δοκιμή, 18 ασθενείς με καρκίνο στο ορθό, έλαβαν το ίδιο φάρμακο, dostarlimab, με εκπληκτικά αποτελέσματα. Ο καρκίνος εξαφανίστηκε σε όλους και δεν μπορούσε να εντοπιστεί με κλινική εξέταση, ενδοσκοπικές και απεικονιστικές εξετάσεις.

Ο Dr. Luis A. Diaz Jr. του Memorial Sloan Kettering Cancer Center, περιγράφει στο περιοδικό New England Journal of Medicine τα αποτελέσματα. Δήλωσε ότι δεν γνωρίζει άλλη έρευνα στην οποία μια αγωγή να εξαφάνισε τον καρκίνο σε κάθε ασθενή.

Ο Diaz πιστεύει ότι είναι η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο στα χρονικά του καρκίνου.

Ο Dr. Alan P. Venook, του University of California, San Francisco, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι ολοκληρωτική ύφεση σε κάθε ασθενή είναι κάτι το πρωτάκουστο.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στην έρευνα χωρίς να πιστεύουν ότι θα εξαφανιστεί ο καρκίνος τους και ότι θα έπρεπε να κάνουν τις συνήθεις αγωγές. Ωστόσο, έκπληξη προκάλεσε ότι δεν ήταν αναγκαία περαιτέρω αγωγή.

Άλλη έκπληξη ήταν ότι κανείς δεν είχε κλινικά σημαντικές επιπλοκές- κάτι που σημαίνει ότι είτε οι ασθενείς δεν ήταν πολλοί είτε ότι αυτοί οι καρκίνοι είναι διαφορετικοί

Γενικά, 1 στους 5 ασθενείς έχει κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια σε φάρμακα όπως αυτό που έλαβαν οι ασθενείς, το dostarlimab,

Το φάρμακο χορηγήθηκε κάθε 3 εβδομάδες για 6 μήνες και κοστίζει $11,000 ανα δόση

Αποκαλύπτει τα καρκινικά κύτταρα επιτρέποντας στο ανοσοποιητικό σύστημα να τα εντοπίσει και να τα καταστρέψει.

Η Dr. Hanna K. Sanoff του University of North Carolina, αποκάλεσε την έρευνά μικρή αλλά σημαντική και πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές αν έχουν ιαθεί οι ασθενείς. Πρόσθεσε ότι λίγα είναι γνωστά για τη διάρκεια που χρειάζεται ώστε να διαπιστωθεί αν μια ολοκληρωτική ανταπόκριση στο dostarlimab ισοδυναμεί με ίαση.

Η Dr. Kimmie Ng, ειδικός στον καρκίνο, του Harvard Medical School, δήλωσε ότι αν και τα αποτελέσματα είναι αξιοσημείωτα και χωρίς προηγούμενο, θα πρέπει να αναπαραχθούν.

Πηγές:
New England Journal of Medicine