Όπως είναι φυσικό, το πέρασμα του χρόνου κάνει το σώμα μας να έχει χαμηλότερα αποθέματα ενέργειας. Και ενώ είναι ιδανικό να έχουμε έναν καλό τρόπο ζωής από νωρίς για να φτάσουμε στα γεράματα με όσο πιο γερό οργανισμό γίνεται, υπάρχουν πράγματα να κάνουμε που εξασφαλίζουν ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε καλά.

Μην σταματήσετε το σεξ

Εκτός από τα προφανή του οφέλη στη διάθεση, το σεξ κάνει καλό και στην υγεία. Ειδικά για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, το σεξ είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο μιας και ενισχύει τη ροή του αίματος και την ελαστικότητα στην περιοχή, βοηθώντας να αποφύγετε συμπτώματα όπως η κολπική ξηρότητα.

Δεν είναι ανάγκη να το ρίξετε στα σταυρόλεξα

Μπορείτε να κάνετε και Sudoku. Ή μαθηματικά προβλήματα. Ή να διαβάζετε βιβλία που θα σας προσφέρουν νέες γνώσεις. Ή να δοκιμάσετε - ναι, στην ηλικία σας - να μάθετε μια νέα γλώσσα. Ή μια καινούρια δεξιότητα γύρω από την τεχνολογία. Ο εγκέφαλός μας λατρεύει να μπαίνει στη διαδικασία να μαθαίνει πράγματα που δεν γνώριζε, και αυτό τον κρατάει νέο. Η στασιμότητα, από την άλλη, μπορεί να έχει επιπτώσεις στις γνωστικές μας δεξιότητες όσο μεγαλώνουμε.

Ψάξτε έναν ευχάριστο τρόπο για να γυμνάζεστε

Μπορεί να μην έχετε τις αντοχές για να κάνετε τρέξιμο ή να σηκώνετε βάρη, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να βάλετε περισσότερη γυμναστική στην ημέρα σας. Το περπάτημα είναι ένα πολύ καλό ξεκίνημα, καθώς και χαλαρές ασκήσεις στο σπίτι, με στήριγμα σε μια καρέκλα ή στον τοίχο αν το χρειάζεστε. Και, μην ξεχνάτε, η φυσική κατάσταση είναι κάτι που χτίζεται και βελτιώνεται σε κάθε ηλικία.

Μην παραμελείτε τον εαυτό σας ιατρικά

Κάντε τακτικά όλες τις απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να κάνετε. Μην σταματάτε να παίρνετε τα φάρμακα που μπορεί να χρειάζεστε και επίσης ενημερωθείτε για τις ανάγκες που έχει ο οργανισμός σας όσο μεγαλώνετε. Μιλήστε με τον γιατρό σας για πράγματα που σας απασχολούν.

Μην κλείνεστε στον εαυτό σας

Οι φίλοι και τα αγαπημένα μας πρόσωπα εξακολουθούν να είναι αυτή η υπέροχη πηγή δύναμης και ηρεμίας - αλλά και τόσων ακόμα συναισθημάτων - όσο μεγαλώνουμε. Και εκτός του ότι, όπως είναι λογικό, η μοναξιά δεν είναι ευχάριστο συναίσθημα, αυτή επίσης αρχίζει να γίνεται πρόβλημα και για το σώμα, αν οδηγεί σε αισθήματα κατάθλιψης. Τίποτα δεν είναι ανεξάρτητο πάνω μας, ούτε το σώμα, ούτε το μυαλό. Και φροντίζοντας να είναι όσο το δυνατόν πιο χαρούμενα και τα δύο, θα καταφέρουμε να γεράσουμε και να νιώθουμε σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα