Όταν μια γυναίκα μένει έγκυος, το σώμα της παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται HCG (ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη). Η έκκριση αυτής της ορμόνης από τον αναπτυσσόμενο πλακούντα ξεκινά αμέσως μετά τη σύλληψη και αυξάνεται γρήγορα καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Τα τεστ εγκυμοσύνης (είτε γίνονται στο σπίτι είτε σε εργαστήριο) ανιχνεύουν αυτή την ορμόνη. Είναι ένας γρήγορος, ποιοτικός έλεγχος για τον προσδιορισμό της HCG στα ούρα. Αυτή η ορμόνη – με απλά λόγια – στέλνει σήμα σε άλλα μέρη του σώματος να κάνει τις ενέργειες που χρειάζονται για να διατηρηθεί η εγκυμοσύνη. Μπορεί να ανιχνευθεί σε πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης, άρα αποτελεί σαφή δείκτη για να καταλάβει μια γυναίκα αν είναι έγκυος, ακόμα και λίγες ημέρες πριν την καθυστέρηση της περιόδου της.

Αλλά πώς ακριβώς λειτουργεί το τεστ εγκυμοσύνης που κάνουμε στο σπίτι;

Οι ειδικοί της Hometest μας εξηγούν:

Τα τεστ εγκυμοσύνης είναι ένας τύπος συσκευής πλευρικής ροής, που σημαίνει ότι όταν εφαρμόζουμε επάνω υγρό – σε αυτή την περίπτωση ούρα – ρέει πλάγια μέσα από το απορροφητικό επίθεμα της συσκευής, όπου αλληλεπιδρά με διαφορετικά αντιδραστήρια.  Oρισμένα αντιδραστήρια είναι προσαρτημένα σε συγκεκριμένες θέσεις στο επίθεμα έτσι ώστε να ευθυγραμμίζονται με τα κατάλληλα σημεία, για την αντίδραση της γραμμής αποτελέσματος (Τ) και της γραμμής ελέγχου (C). Η όλη διαδικασία εξαρτάται από την ορμόνη HCG που συνδέεται ή δεσμεύεται σε μεγάλα μόρια που ονομάζονται αντισώματα, τα οποία αρχικά παρήχθησαν και συλλέχθηκαν από τα ανοσοποιητικά συστήματα ζώων. Επιλέγονται τα αντισώματα που επικολλούνται ειδικά στην HCG και αυτά τα αντισώματα μπορούν να συνδεθούν με κάτι ορατό σε εμάς, όπως χρωματιστά σωματίδια ή μια ουσία που ονομάζεται κολλοειδές χρυσό. Άρα όταν η HCG και τα ούρα συναντούν ένα αντίσωμα, τα δύο μόρια θα συνδεθούν και θα συνεχίσουν να κινούνται προς τα κάτω μέχρι να συναντήσουν ένα άλλο αντίσωμα που επικολλάται σε ένα διαφορετικό σημείο της HCG. Το δεύτερο αντίσωμα επικολλάται στο τεστ ή στη γραμμή αποτελέσματος (Τ) και όταν συμβεί αυτή η επικόλληση, κρατάει την HCG και το ορατό αντίσωμα στη θέση τους. Αυτό ονομάζεται τρόπος «σάντουιτς». Όταν συμβαίνει αυτό με εκατομμύρια μόρια και αντισώματα, συγκεντρώνεται το χρώμα και σχηματίζει μια ορατή γραμμή (Τ), πράγμα που δείχνει εγκυμοσύνη.

Αλλά τι γίνεται με την άλλη γραμμή, τη γραμμή ελέγχου (C); Είναι και αυτή εξίσου σημαντική!
Μερικά από τα επισημασμένα αντισώματα θα ξεπεράσουν τη γραμμή Τ και θα συνεχίσουν, μέχρι να συναντήσουν ένα άλλο αντίσωμα στη γραμμή ελέγχου. Aυτό το αντίσωμα συνδέεται με κάποιο μέρος του κινούμενου επισημασμένου αντισώματος, σχηματίζοντας τη γραμμή ελέγχου (C). Αυτό σημαίνει ότι το τεστ λειτουργεί σωστά, δηλαδή ότι υπήρχαν αρκετά αντισώματα, αρκετό δείγμα ούρων και περιμένατε τον σωστό χρόνο για να δείτε ότι αντέδρασε το τεστ.

Θα μπορούσε να πάει κάτι λάθος;

Ναι. Για παράδειγμα, η συγκέντρωση της HCG θα μπορούσε να είναι υπερβολικά υψηλή σε έγκυες γυναίκες και μετά την 5η-6η εβδομάδα θα μπορούσε να υπάρχει τόσο πολλή HCG στα ούρα που το κάθε μόριο HCG δεσμεύει κάθε δικό του αντίσωμα και το σάντουιτς, ένα μόριο HCG με δύο διαφορετικά αντισώματα, δεν έχει ποτέ την ευκαιρία να σχηματιστεί. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα.
Επίσης, μπορεί να παρουσιαστούν διαφοροποιημένες μορφές της HCG, οι οποίες επίσης μπλοκάρουν την κανονική δέσμευση με τα αντισώματα και πάλι να μην έχουμε σωστό αποτέλεσμα.

Τι γίνεται με το τεστ στην περίπτωση που δεν υπάρχει εγκυμοσύνη;

Αν δεν είστε έγκυος και η συσκευή έρθει σε επαφή με τα ούρα, αυτά απλά θα «ξεπλύνουν» τα αντισώματα, θα προσπεράσουν τα επικολλημένα αντισώματα και δεν θα εμφανιστεί η γραμμή αποτελέσματος (Τ) επάνω στο τεστ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας