Η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι συχνή παρενέργεια σε γυναίκες με καρκίνο του πνεύμονα, αναφέρει νέα έρευνα.

Η Dr. Narjust Florez του Dana-Farber Cancer στη Βοστόνη δήλωσε ότι όταν συγκρίνονται οι πληροφορίες πριν τη διάγνωση και μετά από αυτήν, η διαφορά είναι εντυπωσιακή. Ο καρκίνος του πνεύμονα επηρεάζει σημαντικά τη σεξουαλική υγεία αυτών των γυναικών.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν ρωτήθηκαν για τη σεξουαλική τους δραστηριότητα  πριν τον καρκίνο και κατά τη διάρκεια 30 ημερών πριν ολοκληρώσουν την έρευνα.

Την έρευνα ολοκλήρωσαν 249 γυναίκες. Εντός του μήνα, το 53% είχαν σεξουαλική δραστηριότητα μόνες τους ή με άλλον, το 77% είχαν λίγο ή καθόλου ενδιαφέρον για σεξ και το 67% ήθελαν σεξ σπάνια ή ποτέ.

Οι πιο συχνοί λόγοι για τη δυσαρέσκεια με τη σεξουαλική ζωή τους ήταν η κόπωση (40%), η λύπη (28%), θέματα με τους συντρόφους (22%) και η δύσπνοια (15%).

Διαφορές παρουσιάστηκαν στη μειωμένη επιθυμία (15% πριν τη διάγνωση έναντι 31% μετά) και στον πόνο ή δυσφορία στον κόλπο (13% πριν τη διάγνωση και 43% μετά).

Από 127 γυναίκες που ανέφεραν σεξουαλική δραστηριότητα τον προηγούμενο μήνα, το 59% είχαν θέματα με κολπική ξηρότητα και το 26% πόνο ή δυσφορία στον κόλπο.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι γυναίκες που αντιμετωπίζουν τη σεξουαλική τους υγεία έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερο έλεγχο πόνου και καλύτερες σχέσεις με συντρόφους και την ομάδα περίθαλψης.

Τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά και παρουσιάστηκαν στο συνέδριο International Association for the Study of Lung Cancer στη Βιέννη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΙΣΑ καλεί τους πολίτες να απευθυνθούν σε γιατρό για τον εμβολιασμό τους
Αμφιβολίες για το εάν η Τζωρτζίνα δηλητηριάστηκε από κεταμίνη
Χρυσοχοϊδης: Νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία από την αρχή του 2024