Εξι διατροφικά συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται ευρέως και προωθούνται για την προαγωγή της ''υγείας της καρδιάς'' δεν μείωσαν αποτελεσματικά τη χοληστερόλη LDL σε σύγκριση με στατίνη χαμηλής δόσης ή placebo, έδειξαν αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν αήμερα στο συνέδριο American Heart Association's Scientific Sessions 2022.

Η έρευνα συνέκρινε την αποτελεσματικότητα στατίνης χαμηλής δόσης με αυτή 6 διατροφικών συμπληρωμάτων όσον αφορά τη μείωση της χοληστερόλης LDL και την επίδρασή τους σε άλλα επίπεδα χοληστερόλης και δείκτες φλεγμονής.

Σε αυτή την έρευνα (Supplements, Placebo or Rosuvastatin Study), αναλύθηκαν ιατρικά δεδομένα 199 ενηλίκων 40–75 ετών χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Οι συμμετέχοντες είχαν επίπεδα χοληστερόλης LDL μεταξύ 70 mg/dL και189 mg/dL, και 5% έως20% κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου λόγω αρτηριοκλήρυνσης εντός 10 ετών.

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 8 ομάδες.

Αυτούς που έπαιρναν placebo, 5 mg της στατίνης rosuvastatin ή 1 από 6 συμπληρώματα. (Nature Made ιχθυέλαιαl 2,400 mg, Nutriflair κανέλα 2,400 mg, Garlique σκόρδο με 5,000 mcgαλλισίνη,  BioSchwartz κουρκουμίνη με bioperine 4,500 mg, Nature Made CholestOff Plus με 1,600 mg φυτικές στερόλες  ή Arazo Nutrition με μαγιά κόκκινου ρυζιού 2,400 mg).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν

  • Η μέση μείωση της LDL μετά από 28 ημέρες ήταν 37.9% σε συμμετέχοντες που έλαβαν στατίνη ενώ αλλαγές στην LDL σε όσους έλαβαν συμπλήρωμα ήταν παρόμοιες με αυτές της ομάδας placebo.
  • Οι συμμετέχοντες στην ομάδα στατίνης είχαν κατά μέσον όρο 24% μείωση στην ολική χοληστερόλη –πιο σημαντική μείωση έναντι της ομάδας placebo ή άλλου συμπληρώματος. Όμως σε σύγκριση με το placebo, δεν υπήρχε διαφορά στην ολική χοληστερόλη σε συμμετέχοντες που λάμβαναν κάποιο από τα συμπληρώματα
  • Το Rosuvastatin οδήγησε σε μείωση 19% των τριγλυκεριδίων. Σε σύγκριση με το placebo, δεν υπήρχε διαφορά στα τριγλυκερίδια με τα συμπληρώματα
  • Δεν υπήρχε σημαντική αλλαγή στην HDL με το rosuvastatin.
  • Σε σύγκριση με το placebo, συμπλήρωμα με φυτικές στερόλες μείωσε τη χοληστερόλη HDL
  • Σε σύγκριση με το placebo, το συμπλήρωμα σκόρδου αύξησε την χοληστερόλη LDL
  • Καμία από τις παρεμβάσεις στην έρευνα δεν επηρέασε δείκτες φλεγμονής στο αίμα, που να υποδεικνύει υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, τις 28 ημέρες της έρευνας.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αν και υπάρχουν έρευνες που έδειξαν ότι συμπληρώματα μαγιάς κόκκινου ρυζιού και φυτικών στερολών ενδεχομένως μπορεί να μειώνουν τη χοληστερόλη LDL, τα ευρήματα της νέας έρευνας υπογραμμίζουν ότι το περιεχόμενο αυτών των συμπληρωμάτων μπορεί να ποικίλλει. Επομένως δεν παράγουν σταθερές μειώσεις στη χοληστερόλη, σημείωσε ο Luke J. Laffin, της Cleveland Clinic στις ΗΠΑ.
Η παρούσα έρευνα έδειξε ότι διατροφικά συμπληρώματα που λαμβάνονται συχνά για την υγεία της χοληστερόλης ή της καρδιάς δεν είναι πιθανό να έχουν έντονη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης.

Τα αποτελέσματα επίσης δείχνου ότι χαμηλής δόσης στατίνη προσφέρει σημαντικά οφέλη στο προφίλ χοληστερόλης. Νέες έρευνες θα πρέπει να μελετήσουν άλλα είδη συμπληρωμάτων και την πιθανή επίδρασή τους στα επίπεδα χοληστερόλης
Ενας περιορισμός της έρευνας είναι ότι η διάρκειά της ήταν 28 ημέρες μόνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη
Νέες συστάσεις ΕΜΑ για τις ελλείψεις στα φάρμακα
Οι γυναίκες ιατροί περιθάλπουν καλύτερα τις γυναίκες ασθενείς [μελέτη]