Είτε κάνετε μικρές βόλτες στη γειτονιά σας, είτε χιλιόμετρα ολόκληρα με το ποδήλατο, είτε ιδρώνετε στο γυμναστήριο, είναι αναπόφευκτο να συμβεί: Κάποια στιγμή η προπόνησή σας δεν θα σας κουράζει και τόσο, θα την έχετε συνηθίσει. Αυτό σημαίνει και πως δεν θα λαμβάνετε πλέον τα ίδια οφέλη, μιας και το σώμα σας δεν θα μπαίνει σε ιδιαίτερο κόπο.

Και αυτό είναι πρόοδος, δεν είναι κακό. Απλά είναι επίσης και το σημάδι ότι πρέπει να πάτε ένα βήμα παρακάτω. Πρέπει να βάλετε μια έξτρα πρόκληση στον εαυτό σας και στο σώμα σας, για να αυξήσετε τα οφέλη της άσκησης. Και ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να αλλάζετε πού και πού την προπόνησή σας. Συνεπώς, το περπάτημα σιγά-σιγά μπορεί να γίνει τρέξιμο, το χαλαρό τρέξιμο πιο έντονο. Οι ασκήσεις με βάρη πιο περίπλοκες, ή με περισσότερα κιλά.

Οι κύριοι πυλώνες μιας πετυχημένης προπόνησης είναι οι εξής: συχνότητα, ένταση, χρόνος και τύπος.

Συχνότητα: Πόσες μέρες την εβδομάδα προπονείστε;

Αν είναι δύο φορές την εβδομάδα, προσπαθήστε να προσθέσετε μια τρίτη μέρα και δείτε πώς θα πάει.

Ένταση: Πόσο σκληρά ασκείστε;

Ο μέγιστος καρδιακός σας ρυθμός είναι περίπου 220 μείον την ηλικία σας. Ιδανικά πρέπει να στοχεύετε ο καρδιακός σας ρυθμός να είναι το 50% έως 85% αυτού. Συνεπώς, ανάλογα με την άσκηση αυτό μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα.

Χρόνος: Πόσο διαρκεί η προπόνησή σας;

Αν κάνετε τρέξιμο για 20 λεπτά, προσπαθήστε να το συνεχίσετε για 30. Κάνετε βόλτα περπατώντας στη γειτονιά για 45 λεπτά; Πηγαίνετε μερικά τετράγωνα πιο μακριά και κάντε τα 60. Προσπαθήστε να αυξήσετε τον χρόνο της προπόνησης, για να δραστηριοποιήσετε περισσότερο το σώμα σας.

Τύπος: Ποιες συγκεκριμένες ασκήσεις κάνετε;

Μην μένετε σταθεροί στις ίδιες ασκήσεις ή στον ίδιο τύπο γυμναστικής. Για παράδειγμα, ακόμα και αν κάνετε τρέξιμο και το εξελίσσετε, θα εξακολουθείτε να παίρνετε μόνο τα οφέλη (και τα βάρη) του τρεξίματος. Προσθέστε λίγη γυμναστική με βάρη στο μείγμα για να κάνετε το σώμα σας ξανά να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα.

Δοκιμάστε να κάνετε γυμναστική με έναν φίλο

Για πολλούς ανθρώπους είναι βοηθητικό να έχουν μια παρέα για να "μοιράζονται" το βάρος της άσκησης, ή απλά για να μην βαριούνται τόσο. Δοκιμάστε να δείτε αν θα δουλέψει και για εσάς.

Βάλτε τη μουσική στη ζωή σας

Το να γυμνάζεστε ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε καλύτερα, να μην χάνετε το κίνητρό σας αλλά και να κρατάτε έναν ρυθμό. Όσο πιο έντονη και ανεβαστική μουσική, τόσο το καλύτερο (δείχνουν οι έρευνες), αλλά εμείς θα σας πούμε να ακούτε τα αγαπημένα σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;