Αθώος κρίθηκε από το Β' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, ο οποίος κατηγορούνταν για διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω του διαδικτύου σχετικά με το εμβόλιο κατά της COVID-19 και τις παρενέργειές του.

Ο καθηγητής κάθισε στο εδώλιο με αφορμή την επίμαχη ανάρτησή του στο Facebook, τον Αύγουστο του 2021, με το οποίο καλούσε τους θεράποντες γιατρούς του Νίκου Χαρδαλιά, να καταθέσουν κίτρινη κάρτα δυνητικής ανεπιθύμητης ενέργειας του εμβολίου, για το ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη λίγες μέρες νωρίτερα ο τότε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ο θεράπων γιατρός του Ν. Χαρδαλιά, Σωτήρης Πατσιλινάκος, που κατέθεσε ως μάρτυρας στο δικαστήριο, διευκρίνισε πως ο υφυπουργός δεν υπέστη έμφραγμα, αλλά ασταθή στηθάγχη, ως αποτέλεσμα του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει επί μια πενταετία, και επεσήμανε πως δεν είχε καμία σχέση με τον εμβολιασμό, που είχε γίνει 8 μήνες νωρίτερα.

Στην απολογία του ο καθηγητής Κούβελας ανέφερε πως είδε το επεισόδιο του Ν.Χαρδαλιά ως μια ευκαιρία να διαφημίσει την φαρμακοεπαγρύπνηση, η οποία δεν εφαρμόζεται επαρκώς στην Ελλάδα, και υποστήριξε πως η επίμαχη ανάρτηση δεν ήταν κατηγορητική, αλλά επιστημονική, στο πλαίσιο του ρόλου του.

Το δικαστήριο αποδέχτηκε τα επιχειρήματα της υπεράσπισης ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι ενοχής του κατηγορούμενου για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ