Ερευνητές του University of Queensland ανακάλυψαν την ενεργή ουσία μανιταριού που ενισχύει την ανάπτυξη νεύρων και τη μνήμη.

Ο καθηγητής Frederic Meunier, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα εντόπισε νέες ενεργές ουσίες στο μανιτάρι Hericium erinaceus.

Εκχυλίσματα από μανιτάρια χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική εδώ και αιώνες, αλλά η ομάδα θέλησε να διαπιστώσει επιστημονικά την πιθανή τους επίδραση στους νευρώνες. Προκλινικές έρευνες έδειξαν ότι το μανιτάρι είχε σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη των νευρώνων και στη βελτίωση της μνήμης.

Δοκιμές στο εργαστήριο μέτρησαν την επίδραση νευροτροφικών ουσιών που απομονώθηκαν από το Hericium erinaceus σε καλλιεργημένα νευρικά κύτταρα.

Διαπιστώθηκε ότι τα ενεργά συστατικά προάγουν τις νευρωνικές προβολές με επέκταση και σύνδεση με άλλους νευρώνες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το εκχύλισμα μανιταριού και τα ενεργά του συστατικά αυξάνουν το μέγεθος των κόνων ανάπτυξης, που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για να νιώθουν οι νευρώνες το περιβάλλον και να δημιουργούν νέες συνάψεις.

Ο Dr. Ramon Martinez-Marmol, δήλωσε ότι η ανακάλυψη έχει εφαρμογές που θα μπορούσαν να αντιμετωπίζουν ή να προλαμβάνουν νευροεκφυλιστικές νόσους όπως Alzheimer.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Neurochemistry.

Πηγές:
Journal of Neurochemistry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το SNF Agora Institute διοργανώνει το  ''Συμπόσιο για την Ψυχική Υγεία και τη Δημοκρατία'' στην Αθήνα
Συνεργασία FARAN και STADA Arzneimittel στη Νεφρολογία
Εμβόλια κατά της CoViD: κατηγορίες για αντιγραφή τεχνολογίας