Αν έχετε παίξει ποτέ ομαδικά αθλήματα, ξέρετε πόσο ευεργετικά είναι για τη μάθηση και την ανάπτυξη. Το να είσαι μέλος μιας ομάδας διδάσκει υπευθυνότητα, αθλητικό πνεύμα και να εργάζεσαι μαζί με τους συμπαίκτες σου για έναν κοινό στόχο.

Αν σκέφτεστε να γράψετε το παιδί σας σε κάποιο ομαδικό άθλημα, τα οφέλη θα είναι πολλά. Μπορεί όμως το ομαδικό πνεύμα να μην έρχεται από φυσικού στο παιδί σας. Θα πρέπει να το βοηθήσετε και εσείς να καταλάβει καλύτερα το παιχνίδι.

Τα ομαδικά αθλήματα έχουν μια πληθώρα αναπτυξιακών "μπόνους" για τα παιδιά. Αυτά περιλαμβάνουν τη διδασκαλία κινητικών δεξιοτήτων, όπως ο συντονισμός χεριών-ματιών, τις κοινωνικές δεξιότητες μέσω της αλληλεπίδρασης με τους συνομηλίκους και τις δεξιότητες επικοινωνίας που είναι απαραίτητες για να επιτευχθούν οι στόχοι της ομάδας.

Εκτός από τα αναπτυξιακά οφέλη, τα οργανωμένα αθλήματα διδάσκουν επίσης στα παιδιά πώς να είναι καλοί ηγέτες και οπαδοί, τα βοηθά να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν τόσο τη νίκη όσο και την ήττα και τους μαθαίνουν τη σκληρή δουλειά, την αφοσίωση και την επιμονή.

Ένα παιδί που αγαπά το άθλημα θα αφιερώσει ώρες εξασκώντας και τελειοποιώντας την τεχνική του προκειμένου να γίνεται καλύτερο με κάθε παιχνίδι. Αυτό το επίπεδο είναι εξαιρετικό μάθημα ζωής που θα βοηθήσει τα παιδιά να προετοιμαστούν για τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν στην ενήλικη ζωή.

Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά σε ένα παιχνίδι, η στάση και η γλώσσα του σώματος ενός παίκτη επηρεάζουν τους άλλους συμπαίκτες. Ο τρόπος με τον οποίο ένας παίκτης χειρίζεται την ήττα και την αποτυχία επηρεάζει επίσης τον τρόπο που τους βλέπει ο προπονητής. Το να έχεις θετική στάση, να δείχνεις σεβασμό για τους συμπαίκτες και τον προπονητή σου, καθώς και το να είσαι ταπεινός, είναι όλα χαρακτηριστικά που κάνουν έναν καλό συμπαίκτη. Όλα αυτά είναι συμπεριφορές που το παιδί σας μπορεί να μάθει στο πλαίσιο του παιχνιδιού, αλλά μετέπειτα θα εφαρμόσει στη ζωή του.

Ως γονείς, ο καλύτερος τρόπος για να περάσετε αυτό το μήνυμα στο παιδί σας είναι να δίνετε επαίνους αλλά να είστε και δίκαιοι, να μην κακολογείτε τους συμπαίκτες ή τους αντιπάλους για να κάνετε το παιδί σας να νιώσει καλύτερα. Μην επιμένετε στην ιδέα της νίκης ή των πόντων και θυμίστε στο παιδί σας ότι η επόμενη φορά μπορεί να είναι καλύτερη.

Αν βλέπετε αθλητικούς αγώνες με το παιδί σας, μην ξεχνάτε ότι και η δική σας στάση ως φιλάθλου επηρεάζει τη συμπεριφορά του. Μην θυμώνετε όταν η ομάδα σας χάνει ένα σουτ. Άλλωστε, η αληθινή έννοια του φιλάθλου είναι κάποιος που επευφημεί τους παίκτες επειδή αγαπάει το παιχνίδι, όχι μόνο τη νίκη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις