Είτε τα τρώτε σαν σνακ είτε σαν επιδόρπιο, τα δαμάσκηνα είναι καλός τρόπος να ικανοποιήσετε την ανάγκη σας για γλυκιά γεύση. Παράλληλα ωφελείστε από το διατροφικό τους περιεχόμενο. Τα δαμάσκηνα περιέχουν βιταμίνη A, C, K, B6, σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο και κάλιο. Τι μπορούν να κάνουν για την υγεία;

Υγεία οστών

Η περίληψη δαμάσκηνων στη διατροφή μπορεί ενδεχομένως να είναι ωφέλιμη για τη διατήρηση υγιών, δυνατών οστών. Έρευνες σε ζώα δείχνουν οτι τα δαμάσκηνα είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της οστικής απώλειας αλλά συμβάλλουν και στην αναστροφή της. Αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα σχετικά στους μεσήλικες που ενδεχομένως έχουν κίνδυνο για οστεοπόρωση.

Υγιής καρδιά

Πηγή άφθονων ινών, τα δαμάσκηνα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε διαλυτές ίνες - πηκτίνη - που ενδεχομένως βοηθούν στην εξισορρόπηση των επίπεδων χοληστερόλης. Εκτός από τις ίνες που είναι ωφέλιμες, οι προστατευτικές αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες φαίνεται να βοηθούν επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, όπως και η συμβολή των βιταμινών και μετάλλων - ιδιαίτερα τα υψηλά επίπεδα καλίου.

Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων όπως τα δαμάσκηνα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις για αυτό όπως το υψηλό περιεχόμενό τους σε φυτικές ίνες, τα πλούσια επίπεδα  φυτοχημικών και μικροθρεπτικών. Επιπλέον, παρόλο που έχουν  γλυκιά γεύση, τα δαμάσκηνα δεν αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα και την ινσουλίνη που παρατηρείται μετά την κατανάλωση γλυκών.

Επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης

Τα δαμάσκηνα ενδεχομένως συμβάλλουν στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης χάρη στα πολύ υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που εκτιμάται οτι είναι διπλάσια από αυτά άλλων φρούτων και λαχανικών.

Έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε αυτά τα αντιοξειδωτικά φαίνεται να έχει ωφέλιμη επίδραση στη μείωση των επιπέδων άγχους που με τη σειρά της μπορεί ενδεχομένως να μειώνει το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο και να καθυστερεί τις επιπτώσεις στη νοητική λειτουργία.

Υγεία του πεπτικού

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και προσφέρουν σορβιτόλη και φυτοθρεπτικά που στηρίζουν την εντερική λειτουργία.

Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση δαμάσκηνων μπορεί να αυξήσει τον όγκο των κοπράνων καθιστώντας τα φυσικό καθαρτικό που βοηθά στην προαγωγή υγιών εντερικών κινήσεων. Επίσης έχουν πρεβιοτικές ιδιότητες.

Αν κάποιος έχει δυσκοιλιότητα, καλό είναι να επισκεφτεί γιατρό για να τον διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει υποκείμενο αίτιο. Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι τα δαμάσκηνα ενδεχομένως συμβάλλουν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας

Πρόσφατη έρευνα με 80g δαμάσκηνα και 300ml νερό την ημέρα για 4 εβδομάδες, έδειξε βελτίωση στην εντερική λειτουργία. Όμως δεν είναι ολοι οι άνθρωποι ίδιοι και τα δαμάσκηνα μπορεί να μη δρουν σε όλους.

Είναι ασφαλή για όλους;

Ορισμένοι είναι αλλεργικοί στα δαμάσκηνα, τα οποία κατατάσσονται στην κατηγορία των αλλεργιογόνων και ενδεχομένως μπορεί να προκαλέσουν κνησμό και οίδημα στο στόμα ή τον φάρυγγα όσων επηρεάζουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα