Πράσινες, κόκκινες και κίτρινες πιπεριές έχουν άφθονες ποσότητες βιταμίνης C, αντιοξειδωτικού που συμβάλλει στη μείωση της ελαφράς έως μέτριας υπέρτασης. Οι κόκκινες έχουν από τα υψηλότερα περιεχόμενα ανα μερίδα-περίπου διπλή από του πορτοκαλιού. Ένα φλιτζάνι κομμένη πιπεριά περιέχει περίπου το 156% της καθημερινής ποσότητας. Επίσης το ισχυρό αντιοξειδωτικό βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, που συμβάλλει στη βελτίωση της πέψης και στην υγεία του εντέρου. Μπορεί ακόμα και να βελτιώσει τη μνήμη. Η βιταμίνη C είναι αναγκαία για την παραγωγή ντοπαμίνης και σεροτονίνης που εμποδίζουν τα συμπτώματα κατάθλιψης και ενισχύουν τη διάθεση.

Οι ωμές πιπεριές περιέχουν νερό (92%). Το υπόλοιπο είναι υδατάνθρακες και μικρές ποσότητες πρωτεΐνης και λιπαρών.

Είναι καλή πηγή διατροφικών ινών –σημαντικού πυλώνα της γενικής ευεξίας και της υγιούς πέψης. Περιέχει λίγες θερμίδες-31 μια μεσαία πιπεριά. Τρώγονται ωμές, ψητές, στο γκριλ ή τηγανιτές.

Υγεία των ματιών

Δυο καροτενοειδή- λουτείνη και ζεαξανθίνη-περιέχονται σε σχετικά μεγάλες ποσότητες στις πιπεριές, που μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης ωχράς κηλίδας.

Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών

Οι πιπεριές αποτελούν τέλεια πηγή αντιοξειδωτικών όπως φλαβονοειδών που προστατεύουν από οξειδωτική βλάβη στον οργανισμό. Η ζεαξανθίνη είναι υπεύθυνη για το κόκκινο χρώμα στις πιπεριές- είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει το δέρμα από βλάβη από την ηλιακής ακτινοβολίας.

Εργοστάσιο βιταμινών

Οι πιπεριές έχουν πολλές αναγκαίες βιταμίνες, που κυρίως είναι η A και η  C. Και οι δυο παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος εκτός από το ότι μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης. Αυτές οι βιταμίνες μαζί με το λυκοπένιο προάγουν την υγεία της καρδιάς εμποδίζοντας τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες. Οι πιπεριές είναι πλούσιες και σε βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ, που συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων ομοκυστείνης εξασφαλίζοντας την υγεία της καρδιάς.

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Καθώς οι πιπεριές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αποτελούν υπερτροφή  με πολλές αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως κουερσετίνη και καροτενοειδή.

Λιγότερη φλεγμονή

Οι πιπεριές έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες-τις περισσότερες έχει η κόκκινη πιπεριά, με τις υψηλότερες ποσότητες βητα καροτίνης και κουερσετίνης.

Καλή υγεία δοντιών

Οι πιπεριές, όπως τα μήλα και άλλα τραγανά λαχανικά και φρούτα είναι η οδοντόβουρτσα της φύσης. Η υφή τους απομακρύνει τα σωματίδια τροφών και τα βακτήρια, ενώ το νερό που περιέχουν ενεργοποιεί τη ροή σάλιου το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία των δοντιών.

Λιγότερος πόνος στις αρθρώσεις

Πιθανόν οι πιπεριές προστατεύουν τους χόνδρους και τα οστά λόγω της βιταμίνης C, αναφέρει το Arthritis Foundation.

Μισό φλιτζάνι κόκκινες πιπεριές δίνει τη συνιστώμενη ποσότητα ημερήσιας ποσότητας των 75 mg και 90 mg βιταμίνης C που συνιστώνται σε γυναίκες και άντρες αντίστοιχα

Μειώνουν τις λιγούρες

Αν έχουν περάσει περισσότερες από 3-4 ώρες από το τελευταίο γεύμα σας, η κατανάλωση ισορροπημένου σνακ συνδυάζοντας μια μερίδα υδατανθράκων με πρωτεΐνη προστατεύει από την πείνα. Μπορείτε να βουτάτε κομμάτια κόκκινης πιπεριάς σε χούμους για τέτοιο σνακ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις