Οι ελιές είναι ο καρπός του δέντρου Olea europaea. Τα ελαιόδεντρα αναπτύσσονται στη Μεσόγειο και στη Νότιο Αμερική, Νότιο Αφρική, Ινδία, Κίνα, Αυστραλία, Μεξικό, ΗΠΑ και Νέα Ζηλανδία. Οι άνθρωποι τα καλλιεργούν εδώ και περισσότερα από 7.000 χρόνια.

Οι ελιές διαφόρων ποικιλιών είναι κύριο συστατικό της Μεσογειακής διατροφής. Τρώγοντάς τις, κάποιος αισθάνεται κορεσμό. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη E και άλλα αντιοξειδωτικά που ενδεχομένως συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για παθήσεις όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιοπάθεια.

Οι ελιές επίσης περιέχουν βιταμίνη Α, χαλκό, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Ε. Αν και αποτελούνται κυρίως από λιπαρά, το είδος τους είναι μονοακόρεστα, που είναι γνωστό πως ωφελούν την υγεία.

Θρεπτικές ουσίες ανα μερίδα

Πέντε μεγάλες μαύρες ελιές περιέχουν

  • Θερμίδες: 25
  • Πρωτεΐνη: 0 γρ
  • Λιπαρά: 2 γρ
  • Υδατάνθρακες: 1 γρ
  • Φυτικές ίνες: 0.4 γρ
  • Σάκχαρα: 0 γρ

Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά στις ελιές μπορεί ενδεχομένως να παρέχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία. Για παράδειγμα, ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι είναι πιθανό να προστατεύουν από οστεοπόρωση.

Οι ελιές επίσης είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε η οποία μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος και να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Επιπλέον μπορούν να δώσουν οφέλη όπως:

Yγεία της καρδιάς

Πολλές έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ελαιόλαδου, ιδιαίτερα του έξτρα παρθένου, μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και θανάτου σε ανθρώπους με υψηλό κίνδυνο.

Μείωση του κινδύνου για καρκίνο

Οι ελιές περιέχουν την ουσία ολεοκανθάλη, που ερευνητές έχουν δείξει ότι μπορεί να εξουδετερώσει καρκινικά κύτταρα σε πειράματα στο εργαστήριο. Άλλες έρευνες σε ανθρώπους έδειξαν σχέση μεταξύ κατανάλωσης ελαιόλαδου και μειωμένου κινδύνου για καρκίνο, όπως του μαστού.

Μειωμένος κίνδυνος και αντιμετώπιση νοητικών παθήσεων

Η ολεοκανθάλη στις ελιές και το λάδι, επίσης συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο Alzheimer και άλλων νόσων του εγκεφάλου.
Η ουσία επίσης αυξάνει τη δράση του φαρμάκου donepezil, που χρησιμοποιείται στην άνοια.

Πρόληψη διαβήτη

Έρευνες δείχνουν σχέση μεταξύ κατανάλωσης ελαιόλαδου και πρόληψης διαβήτη τύπου 2 βοηθώντας τον οργανισμό στη ρύθμιση της γλυκόζης. Η αρρύθμιστη γλυκόζη μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Μείωση χρόνιας φλεγμονής

Η χρόνια φλεγμονή παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές νόσους, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα και ψωρίαση. Οι ελιές έχουν αντιοξειδωτικά που έχει φανεί πως βοηθούν στη χρόνια φλεγμονή.

Έρευνες σε ζώα έδειξαν οφέλη του ολεανικού οξέος στην προαγωγή της υγείας του ήπατος και της ρύθμισης των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη