Το αλάτι το ξέρουμε και το αγαπάμε. Μήπως όμως το αγαπάμε υπερβολικά; Σχεδόν όλα τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα - λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, κρέατα, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά - έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Το αλάτι που τρώμε βοηθά στη χαλάρωση και τη σύσπαση των μυών και εξισορροπεί τα μέταλλα και το νερό που προσλαμβάνουμε.

Το σώμα μας χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα νατρίου καθημερινά. Θα πρέπει να λαμβάνουμε περίπου 1.500 mg από αυτό κάθε μέρα, αλλά οι περισσότεροι λαμβάνουμε παραπάνω από τη διπλάσια ποσότητα. Το πολύ αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση. Το πιο σωστό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε πάνω μας τα συμπτώματα ότι τρώμε πολύ αλάτι, για να προλάβουμε τα συμπτώματα των παραπάνω παθήσεων.

Φούσκωμα

Το φούσκωμα είναι μια από τις πιο κοινές βραχυπρόθεσμες συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλάτι βοηθά το σώμα μας να συσσωρεύσει νερό. Τα τρόφιμα δεν χρειάζεται να έχουν αλμυρή γεύση για να είναι πλούσια σε νάτριο.

Η αρτηριακή σας πίεση είναι υψηλή

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά ένας μπορεί να είναι το υπερβολικό αλάτι. Η αλλαγή της αρτηριακής πίεσης συμβαίνει μέσω των νεφρών σας. Το υπερβολικό αλάτι, τους το κάνει πιο δύσκολο να απαλλαγούν από υγρά που δεν χρειάζεστε. Ως αποτέλεσμα, η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει.

Διψάτε πολύ

Αν διψάτε πολύ τον τελευταίο καιρό, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι τρώτε πολύ αλάτι. Όταν συμβεί αυτό, αφυδατώνεστε. Το σώμα σας τραβάει νερό από τα κύτταρα και μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε έντονη δίψα. Το πόσιμο νερό θα βοηθήσει στην εξουδετέρωση αυτού του αλατιού.

Πηγαίνετε συχνότερα στην τουαλέτα

Το περισσότερο αλάτι στον οργανισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα ταξίδια στην τουαλέτα. Και αυτό είναι άμεσο αποτέλεσμα της προηγούμενης παραγράφου.

Έχετε πάρει βάρος

Όταν κατακρατείτε νερό, μπορεί να πάρετε βάρος. Αν έχετε βάλει κιλά γρήγορα σε διάστημα μιας εβδομάδας ή ακόμα και μέσα σε λίγες μέρες, μπορεί να οφείλεται στο ότι καταναλώνετε πολύ αλάτι.

Δεν κοιμάστε καλά

Αν τρώτε πολύ αλάτι με το βραδινό σας, αυτό μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο σας. Τα σημάδια μπορεί να κυμαίνονται από ανήσυχο ύπνο, να ξυπνάτε συχνά τη νύχτα και να μην αισθάνεστε ξεκούραστοι το πρωί.

Ενοχλήσεις στο στομάχι

Αν το πολύ αλάτι στη διατροφή σάς κάνει να αφυδατωθείτε, μπορεί να αισθάνεστε ναυτία ή να έχετε διάρροια. Το να πίνετε άφθονο νερό μπορεί να σας βοηθήσει να ενυδατώσετε τα κύτταρα σας και να αισθανθείτε καλύτερα.