Η ιδιαίτερη γεύση του τζίντζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά πιάτα. Άλλοι το μαγειρεύουν, άλλοι το τρίβουν ωμό στην σαλάτα τους και πολλοί φτιάχνουν τσάι με αυτό. Σε ό,τι μορφή και να το καταναλώσουμε, το τζίντζερ έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας - και μπορούμε μάλιστα να το επιστρατεύσουμε για να αντιμετωπίσουμε ορισμένα δυσάρεστα συμπτώματα. 

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

Καταπολεμά τα μικρόβια

Ορισμένες χημικές ενώσεις στο φρέσκο τζίντζερ βοηθούν το σώμα σας να απομακρύνει τα μικρόβια. Είναι ιδιαίτερα καλοί στο να σταματήσουν την ανάπτυξη βακτηρίων όπως το E.coli και η shigella, και μπορεί επίσης να κρατήσουν μακριά ιούς όπως ο RSV.

Διατηρεί το στόμα σας υγιές

Η αντιβακτηριδιακή δύναμη του τζίντζερ μπορεί επίσης να φωτίσει το χαμόγελό σας. Οι δραστικές ενώσεις του τζίντζερ εμποδίζουν την ανάπτυξη των στοματικών βακτηρίων. Αυτά τα βακτήρια είναι τα ίδια που, αν αφεθούν ανεξέλεγκτα, μπορούν να προκαλέσουν περιοδοντική νόσο, μια σοβαρή μόλυνση των ούλων.

Ηρεμεί τη ναυτία

Το τζίντζερ βοηθάει αν προσπαθείτε να ανακουφίσετε ένα ταραγμένο στομάχι, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ναυτίας που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία.

Ανακουφίζει από τη δυσπεψία

Αν ζείτε με χρόνια δυσπεψία, το τζίντζερ θα μπορούσε να σας προσφέρει κάποια ανακούφιση. Το τζίντζερ πριν από τα γεύματα μπορεί να αδειάσει το σύστημά σας πιο γρήγορα, αφήνοντας λιγότερο χρόνο για να καθίσει το φαγητό και να προκαλέσει προβλήματα.

Καταπραΰνει τους πονεμένους μυς

Το τζίντζερ δεν θα εξαλείψει τον μυϊκό πόνο επιτόπου, αλλά μπορεί το κάνει με την πάροδο του χρόνου. Σε ορισμένες μελέτες, τα άτομα με μυϊκούς πόνους από την άσκηση, που πήραν συμπληρώματα τζίντζερ είχαν λιγότερο πόνο την επόμενη μέρα από εκείνους που δεν το έκαναν.

Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας

Το τζίντζερ είναι αντιφλεγμονώδες, που σημαίνει ότι μειώνει το πρήξιμο. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη θεραπεία των συμπτωμάτων τόσο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας όσο και της οστεοαρθρίτιδας.

Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα

Μια πρόσφατη μικρή μελέτη έδειξε ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να χρησιμοποιεί καλύτερα την ινσουλίνη. Απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για να διαπιστωθεί εάν το τζίντζερ θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου

Έχετε κράμπες περιόδου; Η σκόνη τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει. Σε μελέτες, οι γυναίκες που έπαιρναν 1.500 mg σκόνης τζίντζερ μία φορά την ημέρα για 3 ημέρες κατά τη διάρκεια του κύκλου τους ένιωσαν λιγότερο πόνο από τις γυναίκες που δεν το έκαναν.

Μειώνει τη χοληστερόλη

Μια ημερήσια δόση τζίντζερ μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα επίπεδα της "κακής" LDL χοληστερόλης σας. Σε μια πρόσφατη μελέτη, η λήψη 5 γραμμαρίων τζίντζερ την ημέρα για 3 μήνες μείωσε την LDL χοληστερόλη των ανθρώπων κατά 30 βαθμούς κατά μέσο όρο.

Προστατεύει από διάφορες ασθένειες

Το τζίντζερ είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, ενώσεις που αποτρέπουν το οξειδωτικό στρες και τη βλάβη στο DNA σας. Μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να καταπολεμήσει χρόνιες ασθένειες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις και οι πνευμονικές παθήσεις, καθώς και να επιβραδύνουν τα σημάδια της γήρανσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εγκαίνια έργου επέκτασης και αναδιαρρύθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας
ΕΚΑΒ: Αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα ενόψει του τελικού Conference League
Καρκίνος παχέος εντέρου: Προειδοποιητικά σημάδια που παραβλέπονται στις νεότερες ηλικίες