Το γκρέιπφρουτ είναι ένα μεγάλου μεγέθους φρούτο που ανήκει στα επεριδοειδή. Συχνά αποτελεί μέρος ενός ισορροπημένου πρωινού γεύματος.

Το γκρέιπφρουτ είναι ένα θρεπτικά πυκνό φρούτο. Παρόλο που έχει σχετικά λίγες θερμίδες περιέχει ουσίες που βοηθούν τον οργανισμό. Εχει φανεί πως το φρούτο αυτό έχει πολλά διαφορετικά οφέλη στην υγεία

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Όπως πολλά άλλα εσπεριδοειδή, το γκρέιπφρουτ έχει βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Επίσης περιέχει βιταμίνη A, που επίσης έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Αυτός ο ισχυρός συνδυασμός θα μπορούσε να μειώνει στο ελάχιστο τον χρόνο ανάρρωσης από μια νόσο.

Βοηθά στον έλεγχο του βάρους

Η παχυσαρκία είναι σύνηθες ιατρικό πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις όπως καρδιοπάθεια και διαβήτη τύπου 2. Το γκρέιπφρουτ περιέχει φυτικές ίνες που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του βάρους, μειώνοντας τον ρυθμό πέψης των τροφών κάνοντας κάποιον να αισθάνεται περισσότερο κορεσμό και μειώνοντας την επιθυμία του για μεγάλη κατανάλωση φαγητού.

Μειώνει τον κίνδυνο νεφρολιθίασης

Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να είναι πολύ οδυνηρή κατάσταση. Το γκρέιπφρουτ ενδεχομένως συμβάλλει στην πρόληψη της νεφρολιθίασης, που δημιουργείται από συσσώρευση ασβεστίου. Το κιτρικό οξύ μπορεί να προσκολληθεί στο υπερβάλλον ασβέστιο, βοηθώντας το να αποβληθεί από το σύστημα.

Υπάρχει λόγος που το γκρέιπφρουτ ορισμένες φορές αναφέρεται ως superfood. Εκτός από τα άλλα οφέλη στην υγεία, μια μερίδα έχει βιταμίνες και μέταλλα στα οποία περιλαμβάνονται

  • Βιταμίνη C
  • Βιταμίνη Α
  • Ασβέστιο
  • Σίδηρος

Μισό γκρέιπφρουτ μεσαίου μεγέθους περιέχει:

• 39 θερμίδες
• 0 γρ. λιπαρά
• 0 mg χοληστερόλη
• 0 mg νάτριο
• 8.41 γρ. δατάνθρακες
• 1 γρ. φυτικές ίνες
• 7.31γρ ζάχαρη
• 0.69 γρ πρωτεΐνη.

Πώς να το επιλέξετε

Επιλέξτε φρούτο με βαθύ χρώμα, ιδιαίτερα αν είναι εμφανές το εσωτερικό του. Στα φρούτα και στα λαχανικά, το ένοντο, ζωηρό χρώμα τείνει να δείχνει πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες περιεχόμενο.

Χρησιμοποιείστε επίσης τις άλλες αισθήσεις σας. Αισθανθείτε το βάρος του φρούτου στο χέρι σας, καθώς τα πιο βαριά εσπεριδοειδή τείνουν να είναι πιο ζουμερά. Νιώστε την υφή της φλούδας. Δεν θα πρέπει να είναι πολύ σκληρή. Τέλος, μυρίστε το φρούτο. Ένα καλό γκρέιπφρουτ θα έχει ευχάριστο άρωμα, σχεδόν σαν του λουλουδιού.

Προσοχή!

Αν λαμβάνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα ρωτήστε τον γιατρό σας πριν καταναλώσετε γκρέιπφρουτ ή πιείτε τον χυμό του. Μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές αλληλεπιδράσεις με ορισμένα φάρμακα.

Σε αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται ορισμένα φάρμακα για την υπέρταση, την αρρυθμία, τη χοληστερόλη και το άγχος.
Όπως τα περισσότερα φρούτα, είναι επίσης σχετικά υψηλό σε σάκχαρα. Αν και η ποσότητα που περιέχεται σε μια ή δυο μερίδες φρέσκου γκρέιπφρουτ γενικά είναι εντάξει, το περιεχόμενο σε σάκχαρα μπορεί να συσσωρευτεί γρήγορα με τους χυμούς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια