Το κολλαγόνο είναι τόσο δημοφιλές συστατικό για το δέρμα μας, που πλέον το βρίσκουμε παντού. Και εννοούμε στα ράφια των φαρμακείων, σε ακριβά συμπληρώματα και κρέμες. Κι όμως, εφόσον το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη, δεν μπορούμε να το λάβουμε από την διατροφή μας;

Η απάντηση είναι ναι, κάπως. Το σώμα μας συνθέτει κολλαγόνο καθ' όλη την διάρκεια της ζωής μας. Όσο μεγαλώνουμε, τα επίπεδα παραγωγής πέφτουν και είναι στο χέρι μας να τα διατηρούμε υψηλά καταναλώνοντας τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, μέταλλα και ορισμένες βιταμίνες. Η κακή διατροφή είναι μια αιτία που το σώμα σας θα παράγει λιγότερο κολλαγόνο, και θα το παρατηρήσετε αυτό αν το δέρμα σας είναι θαμπό και ξηρό και αν οι πληγές σας αργούν να επουλωθούν. Αναζητήστε λοιπόν τα συνθετικά του κολλαγόνου στις παρακάτω τροφές.

Ζωμός οστών

Ο ζωμός οστών αντλεί κολλαγόνο από κόκκαλα κρέατος, κοτόπουλου ή ψαριού, αφήνοντας ένα υγρό που μπορείτε να πιείτε κατευθείαν ή να το χρησιμοποιήσετε σε άλλα πιάτα. Οι περισσότερες συνταγές για ζωμό οστών λένε ότι αφήνουμε τα κόκαλα να σιγοβράζουν σε νερό για μία ή δύο ημέρες.

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες

Όταν το σώμα σας παράγει κολλαγόνο, αξιοποιεί πολλά αμινοξέα. Θα τα βρείτε στις εξής τροφές με αρκετές πρωτεΐνες:

Βοδινό κρέας

Κοτόπουλο

Ψάρια

Φασόλια

Αυγά

Γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί)

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C

Η παραγωγή κολλαγόνου απαιτεί επίσης βιταμίνη C. Μπορείτε να λάβετε βιταμίνη C τρώγοντας φρούτα και λαχανικά, όπως:

Εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ)

Κόκκινες και πράσινες πιπεριές

Ντομάτες

Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών)

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο και χαλκό

Το σώμα σας χρειάζεται επίσης ψευδάργυρο και χαλκό για να συνθέσει κολλαγόνο - αλλά και για πολλές, πολλές ακόμα λειτουργίες του οργανισμού. Αυτά τα μέταλλα βρίσκονται σε:

Κρέατα

Οστρακοειδή (γαρίδες, αστακός)

Ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, κάσιους)

Δημητριακά ολικής άλεσης (καστανό ρύζι, κινόα)

Φασόλια

Αξίζει να πάρω συμπληρώματα κολλαγόνου;

Από την στιγμή που καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες τροφών που σας δίνουν τα αναγκαία συστατικά για να παράξει ο οργανισμός σας κολλαγόνο, τα συμπληρώματα είναι περιττά. Μια κρέμα δέρματος με συνθετικό κολλαγόνο θα μπορούσε να βοηθήσει το δέρμα σας να ενυδατώνεται καλύτερα, αλλά τα οφέλη της δεν θα ήταν μεγαλύτερα από εκείνα μιας καλής ενυδατικής κρέμας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας