Αλεξάνδρα Γκίτση

Ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά, οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και των τιμών των πρώτων υλών, η τρέχουσα οικονομική κρίση που επηρεάζει αρνητικά τις καταναλωτικές δαπάνες ιδιαίτερα σε Ελλάδα, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες και ο πόλεμος Ρωσίας με Ουκρανία, είναι οι κυριότεροι κίνδυνοι και αβεβαιότητες που καλείται να αντιμετωπίσει η ΦΑΓΕ τη φετινή χρονιά.

Πέρυσι πάντως η γαλακτοβιομηχανία, που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1926 και ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία το δεύτερο εργοστάσιό της εκτός Ελλάδας το πρώτο εξάμηνο του 2026 -δηλαδή στη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυσή της- πέτυχε αύξηση 3,1% στις πωλήσεις της, που ανήλθαν στα 552,3 εκατ. δολ. και ρεκόρ καθαρών κερδών.

Η αύξηση των πωλήσεων σε αξία αποδίδεται από την εταιρεία στην αύξηση της μέσης καθαρής τιμής πώλησης σε όλες τις αγορές κατά 19,9%, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση των πωλήσεων σε όγκο κατά 12% και την αρνητική επίδραση 4,8% στις πωλήσεις σε αξία λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας.

Οι πωλήσεις σε αξία αυξήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 17%, ενώ μειώθηκαν σε Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα κατά 15,7%, 14,6% και 10,9%, αντίστοιχα. Αποτέλεσμα οι πωλήσεις της σε αξία εκτός Ελλάδας αντιπροσώπευαν το 87,1% των συνολικών πωλήσεων σε αξία το 2022, έναντι 85,1% το 2021. Οι πωλήσεις σε όγκο μειώθηκαν 12%, κυρίως λόγω της μείωσης των πωλήσεων σε όγκο σε Ελλάδα, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες κατά 20,3%, 19,7%, 18,7% και 6,3%, αντίστοιχα.

Το μικτό κέρδος μειώθηκε κατά 10,3% και ως ποσοστό επί των πωλήσεων διαμορφώθηκε στο 31,1%, από 35,7% το 2021. Ο κύριος λόγος αυτής της μείωσης ήταν η αύξηση των τιμών του γάλακτος που χρησιμοποιείται στις ελληνικές εγκαταστάσεις κατά 41,9% και στις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ κατά 41,7%.

Πάντως τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 26,1% και ως ποσοστό επί των πωλήσεων διαμορφώθηκαν στο 10,2% από 8,3%. Τα κέρδη προ φόρων υπερδιπλασιάστηκαν στα 35,9 εκατ. δολ. λόγω της αύξησης των λειτουργικών κερδών και των χαμηλότερων χρηματοοικονομικών εξόδων ενώ τα καθαρά κέρδη σχεδόν διπλασιάστηκαν αγγίζοντας τα 29,3 εκατ. δολ. από 15,8 εκατ. δολ. που ήταν το 2021.

Σε ό,τι αφορά το νέο εργοστάσιο που ετοιμάζει στην Ολλανδία και συγκεκριμένα στο επιχειρηματικό πάρκο Riegmeer Hoogeveen, η εταιρεία έχει υπογράψει σύμβαση προαίρεσης για ένα οικόπεδο 15 εκταρίων με τον δήμο του Hoogeveen.

Πηγές:
euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα