Όσο μεγαλώνουμε, η σωστή διατροφή παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο για την υγεία μας. Ο περιορισμός των επεξεργασμένων τροφών, του αλατιού και της ζάχαρης είναι ύψιστης σημασίας. Όσον αφορά την ζάχαρη, όμως, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, επειδή υπάρχουν πολλοί ακόμα υδατάνθρακες που θα μας προσφέρουν μόνο κενές θερμίδες.

Οι υδατάνθρακες βρίσκονται φυσικά σε πολλά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά. Αυτοί ονομάζονται συχνά "καλοί" υδατάνθρακες. Προστίθενται επίσης ως σάκχαρα ή άμυλο σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως αναψυκτικά, πατατάκια και καραμέλα. Αυτοί ονομάζονται "κακοί" υδατάνθρακες.Οι κενές θερμίδες δεν έχουν άλλη διατροφική αξία.

Οι καλοί υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν περίπου το 50% των ημερήσιων θερμίδων σας. Το να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή μετά τα 50 δεν χρειάζεται να σημαίνει ότι θα αποφεύγετε όλους τους υδατάνθρακες. Είναι όμως ορισμένοι που δεν πρόκειται να σας προσφέρουν κανένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, και θα βάλουν την υγεία σας σε κίνδυνο. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί.

Ζαχαρούχα ποτά, αναψυκτικά και χυμοί φρούτων

Αυτά συχνά έχουν προσθήκη ζάχαρης. Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με σόδα και λίγο στυμμένο χυμό φρούτων, ή με ένα παγωμένο τσάι χωρίς ζάχαρη.

Λευκό ψωμί

Απλώς αντικαταστήστε το κανονικό ψωμί με μια επιλογή ολικής αλέσεως και θα λάβετε μια καλή δόση φυτικών ινών, που θα φέρει ισορροπία στα επίπεδα σακχάρου σας.

Λευκά ζυμαρικά

Όπως και το ψωμί, προτιμήστε τους τύπους ολικής αλέσεως των αγαπημένων σας ζυμαρικών. Ή χρησιμοποιήστε λαχανικά όπως κολοκυθάκια για να φτιάξετε "μακαρόνια" από λαχανικά.

Λευκό ρύζι

Δεν είναι τόσο κακό όσο άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά δεν είναι τόσο υγιεινό όσο τα εναλλακτικά προϊόντα ολικής αλέσεως όπως το καστανό ρύζι ή η κινόα.

Τηγανητές πατάτες και πατατάκια

Ακόμη και τα τσιπς χωρίς λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο είναι γεμάτα με κακούς υδατάνθρακες. Μπορείτε να φτιάξετε μια ποικιλία από λαχανικά σαν πατατάκια στο σπίτι, χωρίς τηγάνισμα. Η γλυκοπατάτα, το καρότο, το κολοκυθάκι, ακόμα και το παντζάρι είναι καλές επιλογές.

Μπισκότα, κέικ και αρτοσκευάσματα

Δεν υπάρχει εύκολη εναλλακτική: Αυτές τις απαγορευμένες απολαύσεις είναι καλό να τις περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, και να τις αντικαταστήσουμε με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα. Το ίδιο ισχύει και για άλλα γλυκά όπως σοκολάτες, πάστες και παγωτό.

Γιαούρτια με γεύσεις

Είναι καλύτερο να κόψετε μέσα μερικά φρέσκα φρούτα. Τα γιαούρτια με γεύσεις περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης που δεν χρειάζεται ο οργανισμός σας. Συν ότι τα φρούτα θα δώσουν και ακόμα καλύτερη υφή στο γιαούρτι.

Ζαχαρούχα δημητριακά

Τα περισσότερα από αυτά έχουν πολλούς κακούς υδατάνθρακες. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αντικαταστήσετε τα ζαχαρούχα δημητριακά με φυσικές εναλλακτικές ολικής άλεσης, όπως η βρώμη και η κινόα, που και εκεί μπορείτε να δώσετε γλυκιά γεύση με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα.

Ψωνίστε έξυπνα

Ακόμη και όταν σκέφτεστε να αγοράσετε τρόφιμα με την ένδειξη "χαμηλό σε λιπαρά" ή "χωρίς ζάχαρη", ελέγχετε πάντα την ετικέτα με τα διατροφικά στοιχεία, για να καταλάβετε τι ακριβώς αγοράζετε. Πολλές φορές αυτές οι ενδείξεις είναι κόλπα του μάρκετινγκ, και τα συστατικά του τροφίμου είναι κάθε άλλο παρά υγιεινά. Επιλέξτε μια φυσική εναλλακτική όταν ψάχνετε μια επιλογή με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς ζάχαρη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία του 70% των εργαζομένων παγκοσμίως
Nέα προσέγγιση για τον καρκίνο του ήπατος που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα
Ο ΕΟΔΥ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 21 - 27 Απριλίου