Οι τροφές που είναι ευεργετικές για τη διάθεση θεωρούνται "τροφές για τον εγκέφαλο". Δείτε ποιες τροφές διαφορετικών ομάδων τροφίμων προάγουν την άριστη υγεία του εγκεφάλου.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα ''συστατικά'' για τη βέλτιστη υγεία. Δεν τρέφουν μόνο το σώμα αλλά και τον εγκέφαλο. Οι ιδιότητές τους συμβάλλουν στην ευεξία στη γνωστική επεξεργασία και στη συναισθηματική ρύθμιση. Ορισμένα έχουν περισσότερα ψυχολογικά οφέλη από άλλα.

Μέθοδος "ουράνιο τόξο".

Βασίζεται στην ιδέα ότι τα φρούτα και τα λαχανικά προσφέρουν θρεπτικά οφέλη ανάλογα με το χρώμα τους.

Για παράδειγμα, τα μοβ και μπλε φρούτα και λαχανικά ωφελούν σημαντικά τη γνωστική λειτουργία και τη διάθεση. 

Τα βατόμουρα είναι ένα ιδιαίτερο φρούτο που αναγνωρίζεται ως τροφή του εγκεφάλου. Παρουσιάζουν γνωστικά οφέλη, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της γήρανσης, κατά τα στάδια της ανάπτυξης του παιδιού και της γνωστικής έκπτωσης.Τα οφέλη τους είναι παρόντα ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Υπάρχουν πολλά άλλα φρούτα και οι ειδικοί στα λαχανικά αναγνωρίζουν ως τροφές για τον εγκέφαλο.

Παραδείγματα μωβ και μπλε φρούτων και λαχανικών είναι παρακάτω:

Φρούτα

Βακκίνια

Βατόμουρα

Μωβ σταφύλια

Μωβ φρούτο του πάθους

Δαμάσκηνα

Μαύρες σταφίδες

σύκα

Λαχανικά

Μελιτζάνα

Παντζάρια

Μωβ λάχανο

Μωβ καρότα

Μωβ πατάτες

Μωβ ραπανάκι

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για την υγεία του εγκεφάλου. Έχουν επίσης αντιγηραντικές ιδιότητες και βοηθούν στη διατήρηση της γνωστικής ικανότητας σε μεγαλύτερη ηλικία. Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της "μακροχρόνιας πρόσληψης ξηρών καρπών" στη γνωστική λειτουργία ηλικιωμένων γυναικών.

Διεξήχθησαν συνεντεύξεις μέσω τηλεφώνου για την αξιολόγηση της γνωστικής ικανότητας (μνήμη, λεκτική ανάκληση, προσοχή και ευχέρεια). Η μελέτη περιελάμβανε 15.467 γυναίκες παγκοσμίως που ήταν 70 ετών και άνω μεταξύ 1995 και 2001. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες κατανάλωναν «τουλάχιστον πέντε μερίδες ξηρών καρπών» την εβδομάδα είχαν καλύτερη γνωσιακή ικανότητα από εκείνες με χαμηλότερη πρόσληψη ξηρών καρπών.

Τα καρύδια είναι ίσως τα πιο γνωστά καρύδια που τονώνουν τον εγκέφαλο, επειδή περιέχουν πολλά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs) τα οποία προσδιορίζονται ως "καλά λιπαρά". Τα PUFA είναι κατάλληλα για την υγεία της καρδιάς, καθώς και για τη λειτουργία του αυτοάνοσου συστήματος και του νευρικού συστήματος. Τα καρύδια είναι επίσης γεμάτα με άλλα φυτοχημικά (φυτικές ενώσεις), βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που επηρεάζουν θετικά τους νευρώνες στον εγκέφαλο.

Τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί είναι νευροπροστατευτικά και μπορούν να βελτιώσουν τη γνωστική ικανότητα.

Θαλασσινά και αυγά

Η κατανάλωση θαλασσινών προμηθεύει τον εγκέφαλο με πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Τα ψάρια, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Από όλα τα τρόφιμα, το ψάρι είναι ένα από τα πιο κορεσμένα τόσο με DHA όσο και με EPA. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου.

Μια μελέτη σε 392 παιδιά που διεξήχθη το 1997-2000 εστίασε στην επίδραση των θαλασσινών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κατέγραψαν τη "διάρκεια θηλασμού" και εξέτασαν τη νευροανάπτυξή τους στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Διαπιστώθηκε ότι μια δίαιτα που περιλαμβάνει μέτρια κατανάλωση ψαριών (2-3 φορές την εβδομάδα), όχι άλλα θαλασσινά, ενίσχυσε τη νευροανάπτυξη σε παιδιά που θηλάζουν για τουλάχιστον έξι μήνες. Ωστόσο, σύμφωνα με τους συγγραφείς, απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με την πρόσληψη θαλασσινών και την ανάπτυξη του παιδιού.

Τόσο τα αυγά όσο και τα θαλασσινά παρέχουν οφέλη στα παιδιά λόγω των θετικών επιδράσεων που έχουν τα PUFA στη γνωστική ανάπτυξη. Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη θαλασσινών και να αποφεύγουν εντελώς τα ωμά θαλασσινά.

Τα αυγά, όπως και τα θαλασσινά, έχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλλους τύπους PUFA. Είναι επίσης γεμάτα βιταμίνες όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνη D, ιώδιο, 7 βιταμίνη Ε, Β12 και βιταμίνη Α.9 Επιπλέον, τα αυγά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και περιέχουν λιπίδια - ένα άλλο είδος λιπαρού οξέος.

Διατροφές που ωφελούν την υγεία του εγκεφάλου

Υπάρχει ακόμα συζήτηση σχετικά με τη διατροφική αναγκαιότητα για ομάδες τροφίμων εκτός από τα φρούτα, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς, όπως τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά, τα όσπρια και το κρέας. Οι ερευνητές, ωστόσο, βρήκαν ότι οι δίαιτες που περιλαμβάνουν μια ισορροπημένη κατανάλωση αυτών των ομάδων τροφίμων προσφέρουν οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου.

Οι δίαιτες που αποτελούνται από λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και άλλες ομάδες τροφίμων που ωφελούν τη συνολική υγεία συνιστώνται για μια υγιή σύνδεση εγκεφάλου-εντέρου.

Μερικές από αυτές τις δίαιτες είναι η Μεσογειακή διατροφή, η κετογονική δίαιτα (Keto)  και η δίαιτα DASH.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος ωοθηκών: Ευρωπαϊκή πιστοποίηση για το "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης
Και όμως, τα αμύγδαλα συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους [μελέτη]
Κρούσμα candida auris σε γυναίκα στα Χανιά - Νοσηλεύεται σε απομόνωση