Δεν υπάρχει θεραπεία για τον λύκο, αλλά με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και τακτική παρακολούθηση της νόσου, οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να ζήσουν για πολλά χρόνια. Η διατροφή είναι ένας τρόπος που μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα του λύκου, όταν βρίσκονται σε έξαρση. Αυτές είναι μερικές ιδέες, αν και πάντα πρέπει να μιλάτε πρώτα με τον γιατρό σας - ειδικά αν σκέφτεστε να πάρετε συμπληρώματα. Σε γενικές γραμμές, είναι ιδανικό να προσπαθείτε να λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά μέσω της διατροφής σας.

Κουρκουμάς

Αυτό το κίτρινο μπαχαρικό που χρησιμοποιείται στην ινδική κουζίνα είναι επίσης βασικό στοιχείο της παραδοσιακής ασιατικής ιατρικής. Χρησιμοποιείται για δερματικές παθήσεις, αρθρώσεις και πεπτικές παθήσεις. Η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό το μπαχαρικό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία των οστών από τη βλάβη από τα κορτικοστεροειδή.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ, ένα μπαχαρικό που παρασκευάζεται από τη ρίζα του ίδιου ονόματος, περιέχει μια αντιφλεγμονώδη ένωση που ονομάζεται τζιντζερόλη. Σε ορισμένες μελέτες, το τζίντζερ μείωσε τον πόνο και τη φλεγμονή της οστεοαρθρίτιδας. Τα περισσότερα στοιχεία σχετικά με το τζίντζερ για τον λύκο προέρχονται από μελέτες σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους.

Λιπαρά ω-3

Αυτά τα υγιεινά λιπαρά που βρίσκονται στα ψάρια, τα καρύδια και το λιναρόσπορο έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που ενισχύουν τον οργανισμό. Σε μερικές μελέτες, τα άτομα με λύκο που έπαιρναν συμπληρώματα ωμέγα-3 είχαν λιγότερες εξάρσεις συμπτωμάτων. Και πάλι, όμως, είναι προτιμότερο να τα λαμβάνετε από τη διατροφή, καθώς από εκεί έχει φανεί ότι υπάρχουν τα περισσότερα οφέλη.

Πράσινο τσάι

Το τσάι αποτελεί βασικό μέρος της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής εδώ και αιώνες. Το EGCG είναι η χημική ουσία στο πράσινο τσάι που βρίσκεται πίσω από πολλές από τις αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες. Είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες. Σε μια μικρή μελέτη, τα άτομα με λύκο που έπαιρναν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού κάθε μέρα για 3 μήνες είχαν λιγότερα συμπτώματα και καλύτερη υγεία συνολικά.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για γερά οστά και υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και τα άτομα με λύκο μπορεί να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αυτή. Το σώμα συνθέτει βιταμίνη D όταν ο ήλιος πέφτει στο δέρμα μας. Αλλά ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα λύκου σε μερικούς ανθρώπους. Επίσης, τα κορτικοστεροειδή, μια κοινή θεραπεία για τον λύκο, αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί τη βιταμίνη D και μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις. Μια εξέταση αίματος μπορεί να μετρήσει τα επίπεδα βιταμίνης D που έχετε, για να διαπιστώσει αν μπορεί να χρειαστείτε συμπλήρωμα. Σε τροφές, την βρίσκουμε σε εμπλουτισμένα αυγά, δημητριακά και χυμούς.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή λιπαρών στη Μεσογειακή διατροφή και περιέχει ουσίες που ονομάζονται φαινόλες. Μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επειδή το ελαιόλαδο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο, είναι μια άξια προσθήκη σε κάθε υγιεινή διατροφή.

Σταφύλια

Η ρεσβερατρόλη είναι ένα αντιοξειδωτικό στη φλούδα των σταφυλιών. Εργαστηριακές μελέτες και μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι μπορεί να προστατεύει από νεφρική ανεπάρκεια και καρδιακές παθήσεις σε άτομα με λύκο, αλλά δεν φαίνεται να προστατεύει από άλλες επιπλοκές. Μπορείτε να πάρετε ρεσβερατρόλη από σταφύλια και χυμό σταφυλιού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το 2025 θα ολοκληρωθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του νοσοκομείου "Άγιος Σάββας"
Τέμπη: Ανεξίτηλα ψυχικά τραύματα σε επιζώντες της τραγωδίας
Ιδέες για κέτο πρωινό