Το Κέντρο Προαγωγής Πολιτισμού και Ψυχικής Ενδυνάμωσης του ΑΠΘ, υπό την αιγίδα και σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ και τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, οργανώνουν εκδήλωση με θέμα "Υγεία και Πολιτισμός: H Τέχνη της Ίασης-Η Ίαση στην Τέχνη", την Παρασκευή 26/5/2023 στις 20:00 στο Θέατρο Ολύμπιον.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά ένα νέο μοντέλο σύζευξης της Ιατρικής Επιστήμης και της Πολιτιστικής Δημιουργίας  με στόχο την προαγωγή της τεκμηριωμένης και ταυτόχρονα ολιστικής φροντίδας υγείας.

Η ανθρώπινη υγεία προάγεται ολιστικά μόνο όταν η ιατρική επιστημονική πρόοδος συνδυάζεται βιωματικά με την κατανόηση της εμπειρίας της ασθένειας, και όταν συνεργαστεί με την πολιτιστική δημιουργία και την τέχνη για να την ανακουφίσει

Θα είναι η πρώτη δημόσια ανοιχτή συνάντηση εκπροσώπων της Ιατρικής, της Ψυχολογίας και του Πολιτισμού με στόχο την καλλιέργεια μίας γόνιμης συνεργασίας τόσο σε ατομικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, στα πλαίσια της πολιτιστικής συνταγογράφησης που σύντομα θα αρχίσει να εφαρμόζεται και στη χώρα μας. 

Στην Εκδήλωση θα μιλήσουν

  • Εύχαρις Παναγοπούλου, Πρόεδρος Κέντρου Προαγωγής Πολιτισμού και Ψυχικής Υγείας, ΑΠΘ, Διευθύντρια ΠΜΣ «Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Υγεία, Τμήμα Ιατρικής, ΑΠΘ. «Επιστήµη, Βίωµα, Πολιτισµός: Μία νέα Προσέγγιση για την Υγεία».
  • Καλλιόπη Καλαϊτζή-Χατζηδάκη, Υπεύθυνη Life Style Medicine, Αττκό Νοσοκομείο, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ «Life Style Medicine, Σημείο Συνάντησης Ιατρικής και Ψυχολογίας».
  • Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης «Τα Μουσεία στην Προαγωγή της Υγείας».
  • Μαρία Καβογιάννη - Ιωάννης Τσορτέκης, Ηθοποιοί  «Τηλεόραση και Ψυχική Υγεία- Ο Θύτης και το Θύμα»

Θα ακολουθήσει η βράβευση του Χριστόφορου Παπακαλιάτη για το ρόλο του στην ανάδειξη ευαίσθητων ψυχοκοινωνικών θεμάτων

Την Εκδήλωση θα χαιρετήσουν:

  • Ο Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Δαρδαβέσης
  • Η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, Καλυψώ Γούλα
  • Η Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,  Μαρία Χατζηδημητρίου
  • Η Πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Ομ. Καθηγήτρια ΑΠΘ, Γιαννούλα Καρύμπαλη - Τσίπτσιου
     

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΦΣΘ: Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιού στη Θεσσαλονίκη
Ποια πάθηση αυξάνει τις πιθανότητες λοίμωξης από SARS-CoV-2
Συμπτώματα καρκίνου του οισοφάγου