Νέα έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι που εργάζονται με συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να είναι μόνοι, να υποφέρουν από αυπνία και να πίνουν πιο πολύ αλκοόλ μετά την εργασία τους.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Psychology, οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν τα παραπάνω αλλά ότι υπάρχει σχέση.

Η έρευνα αφορά 4 πειράματα που έγιναν στις ΗΠΑ, την Ταιβαν, την Ινδονησία και τη Μαλαισία.

Ο Pok Man Tang, του University of Georgia, δήλωσε ότι η γρήγορη εξέλιξη των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης φέρνει νεα βιομηχανική επανάσταση που αναμορφώνει τον εργασιακό τομέα με πολλά οφέλη αλλά και μερικούς αχαρτογράφητους κινδύνους- όπως πιθανόν βλαβερή επίδραση, σωματικά και ψυχικά, στους υπαλλήλους.

Δήλωσε ότι οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και ότι η απομόνωση στην εργασία με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει αρνητικά την προσωπική ζωή των εργαζόμενων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι όσοι είχαν άγχος προσκόλλησης ανέφεραν ότι αυτού του είδους η εργασία καθιστούσε πιο πιθανό να βοηθούν τους άλλους. Εμφάνιζαν επίσης μοναξιά και αυπνία.

Σε ένα πείραμα, 166 μηχανικοί σε βιοιατρική εταιρεία στην Ταιβάν που εργάζονταν με συστήματα ΑΙ απάντησαν σε ερωτήσεις για τα αισθήματα μοναξιάς, προσκόλλησης άγχους και αίσθησης του ανήκειν.

Οσοι εργάζονταν πιο συχνά με συστήματα ΑΙ ήταν πιο πιθανό να νιώθουν μοναξιά, αυπνία και αυξημένο κίνδυνο κατανάλωσης αλκοόλ μετά την εργασία, ενώ έδειξαν και βοηθητική συμπεριφορά στους συναδέλφους.

Σε άλλο πείραμα με 126 εργαζόμενους στην Ινδονησία, οι μισοί δέχτηκαν την οδηγία να μη χρησιμοποιούν συστήματα ΑΙ για 3 ημέρες, ενώ σε άλλους είπαν να εργάζονται με τέτοια συστήματα όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τα ευρήματα σε ανθρώπους που εργάζονταν με AI ήταν παρόμοια με του πρώτου πειράματος εκτός από το ότι δεν υπήρχε σχέση μεταξύ συχνότητας χρήσης AI και κατανάλωσης αλκοόλ μετά την εργασία.

Παρόμοια ευρήματα φάνηκαν από πειράματα στο διαδίκτυα με 214 εργαζόμενους σε εταιρείες τεχνολογίας στις ΗΠΑ και σε 294 στη Μαλαισία.

 

Πηγές:
Journal of Applied Psychology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]