Εδώ και ένα δίμηνο τουλάχιστον σέρνεται το πολύ σοβαρό θέμα των ελλείψεων σε σκευάσματα για τον διαβήτη τύπου 2. Εξαιτίας αυτού, πρόσφατα έγινε και συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από την πλευρά του κράτους και με εκπροσώπους από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη-ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ. Ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΔΙΑ, κ. Χ. Δαραμήλας τόνισε ότι μια πρώτη προσπάθεια επίλυσης του σοβαρού προβλήματος των ελλείψεων θα ήταν μια πρώτη, κατά το δυνατόν, ακριβής εκτίμηση των πασχόντων που λαμβάνουν αυτά τα σκευάσματα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της πάθησής τους, αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο από τη συνταγογράφηση όλους όσους «βαφτίστηκαν» διαβητικοί και απέκτησαν πρόσβαση στα συγκεκριμένα σκευάσματα. 

Το ερώτημα είναι γιατί μέχρι να βρεθεί λύση στις ελλείψεις, για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των διαβητικών, ο ΕΟΦ δεν δίνει εντολή να διατεθούν από το ΙΦΕΤ οι εισαγωγές που έχει κάνει. Το ΙΦΕΤ δεν κάνει έκτακτες εισαγωγές παρά μόνο όταν λάβει εντολή από τον ΕΟΦ. Μιλάμε δηλαδή για θέατρο του παραλόγου.  

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ που ήταν στην προαναφερόμενη συνάντηση τόνισε ότι δόθηκε άδεια στο Ινστιτούτο, στις 31/03/2023, να εισαγάγει τα συγκεκριμένα σκευάσματα και τελικά κατάφερε να εξασφαλίσει 9.000 περίπου συσκευασίες. Από αυτές έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής  στην αγορά μερικές μόνο ποσότητες και κανείς δεν γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους ο ΕΟΦ κωλυσιεργεί και δεν διαθέτει κωδικούς και για τις υπόλοιπες περίπου 3.500 συσκευασίες του 1 mg, τριμηνιαίας θεραπείας, τη στιγμή που έχει εγκρίνει και έχει δώσει άδεια στο ΙΦΕΤ για την αγορά και εισαγωγή τους στη χώρα.

Στο διά ταύτα: και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται... και το ΙΦΕΤ - που δεν είναι αναποτελεσματικό... αλλά κάποιοι μπορεί να τον εμφανίζουν έτσι- θα πρέπει να πληρώσει και τις εισαγωγές που έκανε! 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ημερίδα ‘’Σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης της παχυσαρκίας’’
ΗΠΑ: Δραματική αύξηση καρκίνων του παχέος εντέρου σε παιδιά, έφηβους και νέους την τελευταία 20ετία
Η διάρροια την 'Ανοιξη: Ποιες είναι οι συνήθεις μορφές της