Είτε στη θάλασσα, είτε μετά από ένα μεγάλο μπάνιο, σίγουρα έχετε παρατηρήσει την επίδραση που έχει η παραμονή στο νερό στα χέρια και στα πόδια μας - ειδικά στις άκρες των δαχτύλων. Το δέρμα μας ζαρώνει, αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Ειδικά από την στιγμή που υποτίθεται ότι το νερό μάς ενυδατώνει και διατηρεί την επιδερμίδα μας λεία και λαμπερή.

Στην πραγματικότητα, είναι μια μεγάλη διαδικασία προσαρμογής του οργανισμού, που ελέγχεται από το συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου συστήματος που είναι υπεύθυνο για τις ασυνείδητες διαδικασίες του σώματος όπως η πέψη και η αναπνοή. Είναι κυρίως υπεύθυνο για την απόκριση "μάχης ή φυγής" που δημιουργείται όταν βρισκόμαστε σε μια στρεσογόνα ή επικίνδυνη κατάσταση.

Πιστεύεται ότι το ζάρωμα αυτό συμβαίνει για να μπορούμε να πιάνουμε αντικείμενα μέσα στο νερό με μεγαλύτερη άνεση - όσο πιο λείο το δέρμα, τόσο χειρότερο το "υδάτινο" κράτημα. Στα αρχαία χρόνια, αυτό σήμαινε ότι γινόταν πιο εύκολο να πιάσουμε ψάρια με τα χέρια μας. Στα σύγχρονα χρόνια, αυτό σημαίνει (κυρίως) ότι μπορούμε να πιάνουμε το μπουκάλι του σαμπουάν χωρίς να μας πέφτει. (Εξακολουθεί να μην έχει γίνει έρευνα πάνω στο γιατί όταν το μπουκάλι του σαμπουάν πέφτει ακούγεται σαν να πέφτει αμόνι - ψάξαμε. Ίσως να μην εξηγείται επιστημονικά και να είναι 100% ο παράγοντας του σοκ; Πίσω στο κανονικό μας κείμενο, όμως.)

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η αλλαγή στο δέρμα είναι εντελώς φυσιολογική, αλλά είναι και καλή ένδειξη ότι ήρθε η ώρα να βγούμε από το νερό. Αν κάτσουμε περισσότερο, τα φυσικά έλαια του σώματος θα αρχίσουν να εξαφανίζονται, και αυτό θα αφήσει την επιδερμίδα μας πιο ξερή από πριν, καθώς και πιο ευάλωτη σε απειλές. Συνεπώς, ακόμα και εδώ ισχύει ο κανόνας για τα καλά πράγματα σε μεγάλες δόσεις. Μόλις βγείτε από το νερό, στεγνώστε απαλά το δέρμα σας με μια πετσέτα, χωρίς να τρίβετε, και εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα που θα κλειδώσει περισσότερη υγρασία στην επιδερμίδα σας, βοηθώντας σας να παραμείνετε φρέσκοι για περισσότερη ώρα.

Ένας επιπλέον κίνδυνος υπάρχει αν κολυμπάτε σε πισίνα: Η συνεχής έκθεση σε νερό, χλώριο και άλλες χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία, έκζεμα ή θυλακίτιδα. Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να προστατευθείτε από αυτό:

Κάντε ένα σύντομο ντους, χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και ήπιο σαπούνι, αμέσως μετά την έξοδο από την πισίνα.

Εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα μετά την έξοδο από το ντους.

Πάντα να πλένετε τα μαγιό και να τα στεγνώνετε καλά πριν τα ξαναφορέσετε.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό