Τα κάρβουνα και η σχάρα έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνουμε μόνο στο κρέας. Είτε ακολουθείτε χορτοφαγική διατροφή, είτε όχι, οι παρακάτω ιδέες είναι καλές για να ανοίξουν τους ορίζοντές σας (και της ψησταριάς σας) και για να ενισχύσουν τα γεύματά σας με επιπλέον θρεπτικά συστατικά.

 Ας δούμε μερικές από τις καλύτερες επιλογές.

 Λαχανικά

Τα λαχανικά στη σχάρα ξεκλειδώνουν διαφορετικές γεύσεις, πιο έντονες και πιο γλυκές από το κανονικό τους. Οι πιπεριές είναι από τα κατεξοχήν αγαπημένα λαχανικά για ψήσιμο, ενώ μπορείτε να πειραματιστείτε με πολλά ακόμα - μελιτζάνες, κολοκυθάκια, σπαράγγια, ακόμα και καρότα κομμένα κατά μήκος. Είτε υπάρχει κρέας στο γεύμα, είτε όχι, αυτά τα λαχανικά θα κάνουν το πιάτο σας πολύ πιο υγιεινό και χορταστικό.

 Μπιφτέκια λαχανικών

Υπάρχουν πολλές συνταγές που αξιοποιούν λαχανικά και όσπρια για να φτιάξουν χορτοφαγικά μπιφτέκια. Το κακό είναι ότι πολλές φορές με αυτή την συνταγή, ό,τι κερδίζουμε σε βιταμίνες το χάνουμε από το τηγάνισμα. Άρα γιατί να μην τα ψήσουμε στη σχάρα; Η πατάτα, το κουνουπίδι και το μπρόκολο καθώς και πολλά ακόμη λαχανικά προσφέρονται για τέτοια μπιφτέκια, και μην ξεχνάτε τα κλασικά και αγαπημένα ρεβίθια, που είναι και γεμάτα πρωτεΐνη.

 "Μπριζόλες" από τόφου

Το σφιχτό τόφου μαρινάρεται και ψήνεται πολύ καλά. Επιλέξτε πώς θα το μαρινάρετε από πριν (σκόρδο, λεμόνι, δενδρολίβανο) και σερβίρετέ το είτε σε μορφή "φιλέτου", είτε κομμένο σε κομμάτια και στο πλαίσιο ενός ανοιχτού σάντουιτς μπαρ.

 Φυτικά μπέργκερ και λουκάνικα

Όλο και περισσότερο βγαίνουν στην αγορά και πιο εξελιγμένες εκδοχές, με υφή και γεύση που μοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με αυτές του κρέατος. Παρ' όλα αυτά, ενώ για μια φορά στο τόσο μπορεί να είναι μια ενδιαφέρουσα λύση για το μπάρμπεκιου, θα ήταν καλύτερο να αποφεύγετε την συχνή κατανάλωση τέτοιων προϊόντων. Πρόκειται για τροφές πολύ επεξεργασμένες, συνεπώς όχι και τόσο υγιεινές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα