Το Edith Cowan University (ECU) ενδεχομένως μπορεί να αποσαφηνίσει πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει κάποιος να ασκείται για να έχει αποτέλεσμα.

Στη νεα έρευνα, οι συμμετέχοντες έκαναν μια μεγίστης προσπάθειας άσκηση (εκκεντρική συστολή δικεφάλων 3 δευτερολέπτων) παρόμοια με το να χαμηλώνει αργά ένα βαράκι από λυγισμένο σε ίσιο χέρι.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες, με την πρώτη να κάνει την παραπάνω άσκηση 2 φορές την εβδομάδα και την άλλη 3 φορές την εβδομάδα.

Μετά από 4 εβδομάδες, οι ερευνητές συνέκριναν τη δύναμη των δικεφάλων των συμμετεχόντων.

Οσοι έκαναν την άσκηση 2 μέρες την εβδομάδα δεν είχαν σημαντικές αλλαγές- όμως η ομάδα των 3 ημερών είχε μικρές αλλά σημαντικές αυξήσεις στην ομόκεντρη δύναμη (2.5%) και στην εκκεντρική (3.9%).

Ο καθηγητής Ken Nosaka δήλωσε ότι τα αποτελέσματα βοήθησαν στην περαιτέρω βελτίωση της κατανόησης του πώς το σώμα ανταποκρίνεται στην άσκηση.

Προηγούμενη έρευνά του έδειξε ότι τακτική, πιο βραχεία άσκηση είναι πιο ωφέλιμη από ένα έως 2 προγράμματα άσκησης την εβδομάδα.

Τώρα έχουμε πιο σαφή ιδέα του πότε αρχίζει κάποιος να βλέπει σημαντικά οφέλη από τέτοια ελάχιστη άσκηση.

Ο καθηγητής σημειώνει ότι τα νέα αποτελέσματα δείχνουν ότι 3 ημέρες την εβδομάδα χρειάζονται τουλάχιστον για την άσκηση (εκκεντρική συστολή δικεφάλων, 3 δευτερολέπτων).

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο European Journal of Applied Physiology.

Πηγές:
European Journal of Applied Physiology.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια