Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, έδειξε ότι η αερόβια άσκηση και τα βαράκια άλλαξαν τη γονιδιακή έκφραση και βελτίωσαν την υγεία των δερματικών κυττάρων και ιστών στο πρόσωπο. Όμως η άσκηση με αντιστάσεις οδήγησαν σε οφέλη πέρα από αυτά της άσκησης αντοχής.

Τα ευρήματα προστίθενται σε ενδείξεις ότι η άσκηση οποιουδήποτε είδους είναι ωφέλιμη για την υγεία του δέρματος, δήλωσε ο καθηγητής Mark Tarnopolsky, του McMaster University.

Ο Satoshi Fujita, δήλωσε ότι το δέρμα έγινε πιο νεανικό σε κυτταρικό επίπεδο μετά την έναρξη άσκησης και η πιο έντονη επίδραση σημειώθηκε όταν οι άνθρωποι σήκωναν βάρη.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μεσήλικες Γιαπωνέζες αλλά πιθανόν έχει σχέση με όλους όσους ενδιαφέρονται για το δέρμα τους.

Η άσκηση αντοχής μπορεί να βοηθήσει το δέρμα

Ο Fujita γνώριζε μια έρευνα του 2015 από τον Tarnopolsky, στην οποία μεγάλη ομάδα ανθρώπων –ενεργών και με καθιστική ζωή-υποβλήθηκαν σε βιοψία δέρματος από τα οπίσθιά τους.

Στην έρευνα του Tarnopolsky, το δέρμα των ανθρώπων που ασκούνταν φάνηκε πιο νεανικό. Είχε πιο λεπτή εξωτερική στιβάδα δέρματος και πιο πυκνή δερμίδα έναντι όσων δεν ασκούνταν. Τα κύτταρα του δέρματος είχαν επίσης περισσότερα και πιο υγιή μιτοχόνδρια.

Όταν ζήτησε από ηλικιωμένους άντρες και γυναίκες που έκαναν καθιστική ζωή να αρχίσουν τρέξιμο ή ποδηλασία, ορισμένες φορές την εβδομάδα για 3 μήνες, η εξωτερική στοιβάδα  ου δέρματος των οπισθίων τους λέπτυνε και η εσωτερική αναπτύχθηκε, ενώ τα δερματικά κύτταρα πρόσθεσαν μιτοχόνδρια.

Το δέρμα τους έγινε πιο νεανικό

Εκείνη η έρευνα εστίασε στην άσκηση αντοχής. Ο Fujita, που σηκώνει βάρη εκτός από αερόβια άσκηση, αναρωτήθηκε αν η άσκηση με αντιστάσεις θα είχε παρόμοια ή ανώτερη επίδραση στην εσωτερική υγεία του δέρματος.

Επέλεξε 56 μεσήλικες γυναίκες που έκαναν καθιστική ζωή και αξιολόγησε την ελαστικότητα, τη δομή και το πάχος των δερματικών στιβάδων στο δέρμα του προσώπου.

Επίσης, πήρε δείγματα αίματος και πρόσθεσε σταγόνες του σε κύτταρα προσώπου, σε τρυβλία Petri.

Στη συνέχεια, είπε στις μισές γυναίκες να αρχίσουν ποδήλατο για 30 λεπτά, 2 φορές την εβδομάδα. Οι υπόλοιπες άρχισαν άσκηση με βάρη, επίσης για 30 λεπτά, 2 φορές την εβδομάδα.

Μετά από 16 εβδομάδες, επανέλαβε όλα τα τεστ.

Οι γυναίκες, γενικά, είχαν καλύτερη φόρμα με το ποδήλατο και ήταν πιο δυνατές με τα βάρη- κάτι που υποδεικνύει ότι η άσκηση τις άλλαξε.

Το δέρμα τους διέφερε επίσης καθώς βελτιώθηκε η ελαστικότητά του.

Η άσκηση με αντιστάσεις αύξησε το πάχος της στιβάδας του δέρματος. Γενικά, τα ευρήματα έδειξαν ότι το δέρμα δεν επηρεάζεται μόνο από εξωτερικούς παράγοντες αλλά και από εσωτερικούς, όπως γονιδιακή έκφραση και φλεγμονή, που αλλάζει όταν κάποιος ασκείται.

Δήλωσε ότι είναι πιθανό να αναμένουμε επιπρόσθετη επίδραση της βελτίωσης του δέρματος όταν συνδυάζονται άσκηση με αντιστάσεις και αερόβια.

Η έρευνα έχει πολλούς περιορισμούς. Ήταν μικρή, μικρής διάρκειας και χωρίς ομάδα ελέγχου, ενώ δεν περιλαμβάνονταν άνθρωποι που δεν ήταν μέσης ηλικίας, Γιαπωνέζες ή που έκαναν καθιστική ζωή.

Πηγές:
Scientific Reports

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια