Φανταστείτε ότι μόλις ολοκληρώσατε μια σκληρή προπόνηση για το πάνω μέρος του σώματος. Οι μύες σας είναι κουρασμένοι, αλλά η υπόλοιπη μέρα σας κυλάει φυσιολογικά. Το επόμενο πρωί, ξυπνάτε και συνειδητοποιείτε ότι το πίσω μέρος της ωμοπλάτης σας είναι πιασμένο, άκαμπτο και πονάει. Ψηλαφίζοντας την περιοχή, αναγνωρίζετε το χαρακτηριστικό σχήμα κάτω από το δέρμα: Ένας κόμπος στους μυς.

Ιδανικά, αυτό το πιάσιμο δεν θα κρατήσει παραπάνω από λίγες ημέρες και ο μυς θα επανέλθει στο φυσιολογικό. Γιατί και πώς σχηματίζονται αυτοί οι κόμποι όμως; Και μπορούμε με κάποιον τρόπο να επισπεύσουμε την χαλάρωσή τους;

Τα σημεία αυτά που ονομάζουμε κόμπους στην πραγματικότητα ονομάζονται trigger points ή σημεία ενεργοποίησης. Όταν ο μυς υποστεί βλάβη – έστω και μικρή και ευπρόσδεκτη, όπως αυτή μίας καλής προπόνησης – αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή. Αυτή η συστάδα φλεγμονώδους ιστού είναι το σημείο ενεργοποίησης. Τα μικρά εξογκώματα είναι συνήθως ευαίσθητα στην αφή και μπορούν να περιορίσουν το εύρος της κίνησής σας ή να προκαλέσουν πόνο κατά τη διάρκεια διαφόρων κινήσεων.

Τα σημεία ενεργοποίησης τείνουν να αναπτύσσονται όταν ένας μυς δραστηριοποιείται από μια νέα ή πιο επίπονη από το συνηθισμένο επαναλαμβανόμενη κίνηση. Για παράδειγμα, μπορεί να δημιουργήσετε κόμπους στους μυς που στρεσάρατε περισσότερο κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα έντονης άσκησης. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν αν εισάγετε ένα νέο μοτίβο κίνησης στην καθημερινή σας προπόνηση. Σκεφτείτε, ας πούμε, ότι κάνετε αποκλειστικά προπόνηση με βάρη και ξαφνικά εισάγετε και τρέξιμο στη ρουτίνα σας. Δεδομένου ότι το τρέξιμο δεν είναι συνηθισμένη κίνηση για το σώμα σας, μπορεί να παρατηρήσετε κάποιους κόμπους στις γάμπες σας, άμεσο αποτέλεσμα της έξτρα δουλειάς που τις βάλατε να κάνουν.

Βέβαια, δεν προκαλούνται όλοι οι κόμποι από την γυμναστική. Όπως ξέρουμε όλοι όσοι έχουμε εργαστεί ποτέ σε υπολογιστή, είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν κόμποι στην πλάτη και στους ώμους.

Πώς θα απαλλαγώ όμως από τους κόμπους;

Η απλούστερη λύση είναι απλώς να περιμένετε. Χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστούν οι μύες σε μια νέα κίνηση ή να ανακάμψουν από το στρες. Συνήθως μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες ένας κόμπος θα αρχίσει να λύνεται μόνος του.

Μπορείτε όμως και να βοηθήσετε την επιτάχυνση της διαδικασίας. Το μασάζ και η φυσιοθεραπεία είναι οι καλύτερες επιλογές σας. Οι διατάσεις είναι παράλληλα τρόπος να ανακουφιστούμε, αλλά και να προλάβουμε ένα πιάσιμο και έναν κόμπο. Το να κάνουμε διατάσεις πριν τη γυμναστική είναι αναγκαίο, όπως επίσης και το να σηκωνόμαστε ανά μία-δύο ώρες από το γραφείο μας και να τεντωνόμαστε για να ξεπιαστούμε. Οι πολλές ώρες καθιστικής ζωής αρχίζουν να φορτώνουν μεγάλη πίεση στους μυς μας.

Υπάρχουν όμως και πιο οικονομικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι. Ένας αρκετά απλός τρόπος για να ανακουφιστείτε από τους μυϊκούς κόμπους ονομάζεται μυοπεριτονιακή απελευθέρωση. Η ιδέα είναι η ίδια με το μασάζ, με τη διαφορά ότι μπορεί να γίνει στην άνεση του σπιτιού σας χρησιμοποιώντας έναν κύλινδρο αφρού, μια συσκευή κύλισης, μια σκληρή μπάλα, ή ακόμα και ένα μικρό κομμάτι πλαστικού σωλήνα. Κυλήστε το αντικείμενο πάνω και κάτω από τους πιασμένους μυς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη
Νέα μορφή mpox με ευκολότερη μετάδοση εντοπίστηκε στο Κογκό