Η αναιμία εμφανίζεται όταν το αίμα σας έχει μειωμένο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθιστώντας δύσκολη τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονές σας στο υπόλοιπο σώμα σας. Τα άτομα που έχουν καρκίνο, αυτοάνοσα νοσήματα ή βαριά έμμηνο ρύση διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν αναιμία.

Συνήθως, η θεραπεία για την αναιμία περιλαμβάνει τη λήψη συμπληρωμάτων ή φαρμάκων που βοηθούν το αίμα σας να αναπτύξει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αν η αναιμία σας είναι πιο σοβαρή, μπορεί να χρειαστείτε ενδοφλέβια φάρμακα ή μετάγγιση αίματος.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αναιμίας με βάση την αιτία της πάθησης, αλλά πολλά από τα συμπτώματα παραμένουν ίδια. Τα κοινά συμπτώματα της αναιμίας περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, κόπωση ή δύσπνοια.

Τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η αναιμία σας και πόσο γρήγορα αναπτύσσεται. Στα αρχικά στάδια της αναιμίας, μπορεί να μην έχετε καθόλου συμπτώματα. Καθώς η αναιμία σας εξελίσσεται, τα συμπτώματά σας μπορεί να επιδεινωθούν αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Κόπωση

Το αίσθημα κόπωσης είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της σιδηροπενικής αναιμίας. Το σύμπτωμα συνδέεται επίσης με απλαστική αναιμία και αιμολυτική αναιμία. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο στο σώμα για ενέργεια. Όταν έχετε χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων, οι ιστοί και οι μύες του σώματός σας δεν μπορούν να πάρουν αρκετό οξυγόνο, συνεπώς και ενέργεια.

Χλωμό δέρμα

Το χλωμό δέρμα είναι κοινό σε όλους τους τύπους αναιμίας. Το σύμπτωμα αυτό σχετίζεται με τη ροή του αίματος. Όταν έχετε μειωμένο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, λιγότερο αίμα θα ρέει στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα το δέρμα σας να χάσει κάποιο από το χρώμα του. Το χλωμό δέρμα είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα αναζητήσει ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάγνωση της αναιμίας.

Πονοκέφαλοι

Οι πονοκέφαλοι, και μερικές φορές οι ημικρανίες, είναι κοινό σύμπτωμα σε πολλούς τύπους αναιμίας, αλλά ο λόγος για αυτό είναι ακόμα ασαφής. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η έλλειψη σιδήρου, η πιο κοινή αιτία αναιμίας, μπορεί να είναι η βασική αιτία των πονοκεφάλων. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα κορίτσια κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Δυσκολία στην αναπνοή

Όταν τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης σας (μια πρωτεΐνη στο αίμα που μεταφέρει οξυγόνο) είναι χαμηλά κατά τη διάρκεια της αναιμίας, οι μύες και οι ιστοί σας στερούνται οξυγόνο. Όταν συμβαίνει αυτό, το να κάνετε κανονικές, καθημερινές δραστηριότητες όπως το περπάτημα ή το να ανεβείτε σκάλες μπορεί να γίνει πιο δύσκολο. Μπορεί να αισθάνεστε δύσπνοια και μερικές φορές ζαλάδα.

Ακανόνιστος καρδιακός παλμός ή φτερουγίσματα

Η αιμοσφαιρίνη βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. Όταν έχετε αναιμία, τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης μπορεί να αναγκάσουν την καρδιά σας να δουλεύει σκληρότερα για να μεταφέρει οξυγόνο. Αυτή η επιπλέον πίεση στην καρδιά μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς ή την αίσθηση ότι χτυπά πολύ γρήγορα.

Αλλαγές νυχιών, δέρματος και μαλλιών

Η αναιμία μπορεί να κάνει τα νύχια λεπτά και εύθραυστα. Το ξηρό δέρμα και η τριχόπτωση μπορεί επίσης να σχετίζονται με αναιμία, καθώς τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα και αδυναμία. Αν έχετε σιδηροπενική αναιμία, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας δεν μεγαλώνουν ή ότι χάνετε περισσότερα μαλλιά από το κανονικό.

Συμπτώματα αναιμίας στα παιδιά

Τα παιδιά και τα βρέφη μπορεί να εμφανίσουν σιδηροπενική αναιμία, καθώς αναπτύσσονται γρήγορα και χρειάζονται περισσότερο σίδηρο. Η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής σε σίδηρο ή η κατανάλωση πολύ γάλακτος, που μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του σιδήρου, μπορεί να προκαλέσει αναιμία.

Τα σημάδια αναιμίας σε παιδιά και βρέφη περιλαμβάνουν:

Κούραση

Δυσκολία στην αναπνοή

Ασυνήθιστη επιθυμία για φαγητό ή μειωμένη όρεξη

Ευερεθιστότητα

Πονοκέφαλοι ή ζαλάδες

Πόνο στη γλώσσα

Ωχρότητα

Εύθραυστα νύχια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ωφέλιμη για τους καπνιστές η φυτοφαγική διατροφή [μελέτη]
Φιλική προς τον ιό της COVID-19 η κλιματική αλλαγή
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ τη Μεγάλη Τρίτη