Η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό που δεν φημίζεται για την διατροφική του αξία. Βέβαια, μπορούμε να πούμε ότι για αυτό ευθυνόμαστε και εμείς - πότε ήταν η τελευταία φορά που φάγατε μελιτζάνες και δεν ήταν τηγανιτές; Και ακριβώς επειδή οι μελιτζάνες είναι σαν "σφουγγάρι" και θα μαζέψουν όσα λιπαρά τους ρίξουμε, ας τις φτιάξουμε και αλλιώς.

Αυτές είναι μερικές συνταγές για να αξιοποιήσετε αυτό το λαχανικό χωρίς περιττά, κορεσμένα λιπαρά.

 Stir-fry με μελιτζάνα

Υλικά:

1 μέτρια προς μεγάλη μελιτζάνα

2 αγγούρια

2 κ.σ. ξύδι

1 κ.σ. σάλτσα σόγιας

1/2 κ.γ. μέλι

¼ κ.γ. αλάτι

2 κ.γ. σησαμέλαιο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ψιλοκομμένο τζίντζερ

1/2 κ.γ. κόκκινο πιπέρι

 Εκτέλεση:

Κόψτε τις μελιτζάνες σε μπαστουνάκια. Ρίξτε ελαφρά περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και βάλτε το σε τρυπητό. Αφήστε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά όσο ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά. Στη συνέχεια, στύψτε την περίσσεια νερού από τις φέτες μελιτζάνας και στεγνώστε με ένα πανί ή χαρτί κουζίνας.

Κόψτε τις άκρες του αγγουριού, κόψτε στη μέση κατά μήκος και κόψτε σε μέτριου πάχους φέτες.

Συνδυάστε το ξύδι, τη σάλτσα σόγιας, το μέλι, το αλάτι και το σησαμέλαιο σε ένα μπολ και αφήστε το στην άκρη.

Ζεστάνετε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί πολύ. Μαγειρέψτε τη μελιτζάνα με λίγο λάδι για 3-4 λεπτά. Προσθέστε τζίντζερ και κόκκινο πιπέρι και ανακατέψτε για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέστε τα αγγούρια και ανακατέψτε 30 δευτερόλεπτα ακόμη. Προσθέστε το μείγμα σάλτσας σόγιας και ανακατέψτε για 60 δευτερόλεπτα μέχρι το αγγούρι να αρχίσει να μαλακώνει.

 Μπαμπαγκανούς

Υλικά:

2 μεγάλες μελιτζάνες

½ φλιτζάνι ταχίνι

½ φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

6 κ.σ. χυμό λεμονιού

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1 κ.γ. αλάτι

Λίγο πιπέρι καγιέν

Εκτέλεση:

Τοποθετήστε τη μελιτζάνα σε ταψί, τρυπήστε και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η φλούδα και να μαλακώσει το εσωτερικό. Αφήστε να κρυώσει, κόψτε στη μέση κατά μήκος, στραγγίστε τα περιττά υγρά και λιώστε το εσωτερικό με ένα κουτάλι. Αφαιρέστε τον πολτό και τοποθετήστε το στο μπλέντερ. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ανακατευτούν καλά. Γαρνίρετε με επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 Ψητή μελιτζάνα με μαρινάρα

 Υλικά:

1 μεγάλη μελιτζάνα

Σκόνη σκόρδου

Σκόνη κρεμμυδιού

½ φλιτζάνι σάλτσα μαρινάρα

⅓ φλιτζάνι τριμμένο τυρί μοτσαρέλα

 Εκτέλεση:

Αλείψτε ένα γυάλινο ταψί με ελαιόλαδο. Προσθέστε τη μελιτζάνα σε κύβους, τα μπαχαρικά και τη μαρινάρα και ανακατέψτε. Πασπαλίστε με τυρί και ψήστε στους 220 βαθμούς Κελσίου για 15-20 λεπτά.

 Ψητή μελιτζάνα με ντοματίνια

 Υλικά:

1/2 κιλό ντοματίνια

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

3 κ.σ. ελαιόλαδο (συν 2 κ.γ. επιπλέον)

¼ κ.γ. αλάτι

Λίγο κόκκινο πιπέρι

2 μικρές μελιτζάνες

¼ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

½ φλιτζάνι φρέσκα φύλλα βασιλικού

 Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου. Σε ένα φύλλο ψησίματος ρίξτε μαζί τις ντομάτες, το σκόρδο, 3 κουταλιές της σούπας λάδι, το μισό αλάτι και τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς.

Κόψτε τη μελιτζάνα κατά μήκος στη μέση. Χαράξτε την εσωτερική σάρκα σε ένα μοτίβο σταυρού χωρίς να κόψετε το δέρμα. Αλείψτε τη σάρκα με τα υπόλοιπα 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι και αλατοπιπερώστε. Τοποθετήστε την με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω στο ταψί και ψήστε για 45-55 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και να σκάσουν οι ντομάτες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση