Η κολοκύθα είναι από τις πιο φθινοπωρινές γεύσεις. Και είναι ένα λαχανικό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με αμέτρητους τρόπους στη μαγειρική μας, σε γλυκές ή αλμυρές συνταγές. Σε σούπες ή σε σαλάτες, ψητή ή βραστή. Και επίσης είναι αρκετά τα οφέλη της για τον οργανισμό μας, είτε φάμε την σάρκα της είτε τους πεντανόστιμους σπόρους της. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά τα οφέλη.

Ένα φλιτζάνι ωμή κολοκύθα περιέχει:

Θερμίδες: 30

Πρωτεΐνη: 1,16 γρ

Λιπαρά: 0 γρ

Υδατάνθρακες: 7,5 γρ

Φυτικές ίνες: 0,58 γρ

Ασβέστιο: 24 mg

Σίδηρος: 1 mg

Μαγνήσιο: 13 mg

Βιταμίνη C: 10 mg

Μπορεί να ενισχύει την υγεία του εντέρου

Η κολοκύθα περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου ρυθμίζοντας τη μικροχλωρίδα του και βοηθώντας μας να πηγαίνουμε τακτικά (και με άνεση) στην τουαλέτα.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων καρκίνων

Δεδομένου ότι η ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου συνδέεται με αυξημένο οξειδωτικό στρες, συνιστάται μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά για τη μείωση του κινδύνου. Η κολοκύθα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συστατικά, και μάλιστα μπορούμε να πάρουμε αυτά τα οφέλη τρώγοντας και σπόρους κολοκύθας.

Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του ανοσοποιητικού

Η κολοκύθα είναι μια φυσική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού, όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Και δεδομένου ότι η σωστή ενυδάτωση μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία του ανοσοποιητικού, το γεγονός ότι η κολοκύθα αποτελείται περίπου 90% από νερό θα μας βοηθήσει ακόμα περισσότερο.

Μπορεί να βοηθήσει με τη διαχείριση βάρους

Τα δεδομένα δείχνουν σταθερά ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και τα μη αμυλούχων λαχανικών συνδέονται με την απώλεια βάρους. Ένα φλιτζάνι ωμή κολοκύθα σε κύβους περιέχει πολύ λίγες θερμίδες—περίπου 30 θερμίδες ανά φλιτζάνι. Οι φυτικές ίνες της, όμως, θα σας κρατήσουν χορτασμένους για περισσότερη ώρα.

Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των ματιών

Η κολοκύθα είναι γεμάτη με βιταμίνη Α που υποστηρίζει την υγεία των ματιών. Για την ακρίβεια, η κολοκύθα είναι γεμάτη με τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που ο οργανισμός μας μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Η κατανάλωση αυτών των καροτενοειδών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση