Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν την υγεία μας. Και το να επιλέγουμε φρούτα εποχής είναι ακόμα καλύτερη επιλογή, μιας και είναι πιο φρέσκα και συνήθως δεν είναι προϊόντα εισαγωγής. Αυτό σημαίνει ότι έχουν και μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου.

Κολοκύθα

Είναι πλούσια σε β-καροτίνη, μια χρωστική που της δίνει το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα. Η β-καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα σας, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορεί να προστατεύει από καρδιακές παθήσεις. Οι σπόροι κολοκύθας είναι επίσης θρεπτικοί καθώς περιέχουν πολύτιμα λιπαρά και επιπλέον φυτικές ίνες.

Μήλα

Το κλασικό ρητό με τα μήλα έχει κάποια βάση. Τα μήλα είναι γεμάτα φυτικές ίνες και πολυφαινόλες, ενώσεις σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά που είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Μην τα ξεφλουδίζετε, καθώς οι ίνες τους βρίσκονται κατά βάση στη φλούδα.

Ρόδι

Όπως και τα μήλα, τα ρόδια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες για να τις εμπλουτίσουν με την ιδιαίτερη γεύση τους.

Παντζάρια

Τα παντζάρια είναι μια καλή πηγή νιτρικών αλάτων και ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο χυμός τους μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Τα νιτρικά άλατα βοηθούν στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην υγεία της καρδιάς.

Λάχανο

Το λάχανο και άλλα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν επίσης νιτρικά άλατα που είναι καλά για τον οργανισμό σας. Αυτό το λαχανικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες ή να το μαγειρέψετε. Περιέχει άφθονες φυτικές ίνες και μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Μπάμιες

Οι μπάμιες μπορεί να μην είναι το πιο δημοφιλές λαχανικό, αλλά αν τις μαγειρέψετε σωστά θα αποφύγετε την βλέννα τους. Και αξίζει να το κάνετε, γιατί θα λάβετε μια καλή ποσότητα από φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, βιταμίνη C και φολικό οξύ.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι σταυρανθή λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες αλλά χαμηλά σε θερμίδες. Ξεροψήστε τα με λίγο ελαιόλαδο, σκόρδο και ρίγανη και θα ανακαλύψετε πως όχι μόνο η γεύση τους μπορεί να συνοδεύσει πολλά πιάτα, μα είναι και άκρως χορταστικά.

Κράνμπερι

Τα κράνμπερι δεν προστατεύουν μόνο από τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, αλλά περιέχουν επίσης πολυφαινόλες που μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς. Περιέχουν την αντιοξειδωτική ουσία προανθοκυανιδίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες, όπως και οι κολοκύθες, είναι καλή πηγή φυτικών ινών και β-καροτίνης, η οποία σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Επίσης, οι γλυκοπατάτες περιέχουν κάλιο, το οποίο μειώνει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Η φαρμακευτική δαπάνη θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ
Εντοπίστηκε νέος βιοδείκτης για τη νόσο Alzheimer σε ασυμπτωματικά στάδια της νόσου [μελέτη]
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Χρήσιμες, καθημερινές συμβουλές