Το τόφου μπορεί να είναι γνωστό στους χορτοφαγικούς κύκλους, αλλά εκτός των κύκλων αυτών (και την περιστασιακή επίσκεψη σε ασιατικό εστιατόριο) σπάνια θα το ακούσουμε να αναφέρεται. Και όμως, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να το βάλουμε στο πιάτο μας, ακόμα και αν δεν ακολουθούμε χορτοφαγική ή vegan διατροφή.

Το τόφου περιέχει 10 γραμμάρια πρωτεΐνης σε μερίδα 100 γραμμαρίων, άρα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Σε αντίθεση με τις ζωικές πηγές πρωτεΐνης όπως το βοδινό κρέας, το τόφου δεν περιέχει χοληστερόλη. Μια μερίδα τόφου έχει 5 γραμμάρια λίπους, και είναι κυρίως πολυακόρεστα που βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερόλης. Μια μερίδα τόφου έχει περίπου 100 θερμίδες. Επίσης περιέχει:

100–200 mg ασβεστίου (8% έως 16% της ημερήσιας ανάγκης)

2,04 mg σιδήρου (11% ημερήσιας ανάγκης)

0,67 mg μαγγανίου (29% ημερήσιας ανάγκης)

0,2 mg χαλκού (22% ημερήσιας ανάγκης)

0,16 mg παντοθενικού οξέος (βιταμίνη Β5) (17% ημερήσιας ανάγκης)

Αυτά είναι τα πιο σημαντικά οφέλη που μπορεί να έχει το τόφου για την υγεία μας.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Η σόγια και τα προϊόντα σόγιας όπως το τόφου είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Αυτές οι ουσίες βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν μια μερίδα τόφου κάθε εβδομάδα είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μια διαφορετική μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έτρωγαν προϊόντα σόγιας τέσσερις ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Στο παρελθόν, οι άνθρωποι ανησυχούσαν ότι τα τρόφιμα σόγιας αύξαναν τον κίνδυνο καρκίνου. Οι ισοφλαβόνες μιμούνται ελαφρώς τα οιστρογόνα, επομένως υπήρχαν αβεβαιότητες σχετικά με μια πιθανή σχέση μεταξύ της σόγιας και του καρκίνου του μαστού. Αλλά δεκαετίες μελετών δεν έχουν βρει κάποια σύνδεση. Για την ακρίβεια, κάποιες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων προϊόντων σόγιας μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε καρκίνο του πνεύμονα και του προστάτη μέχρι και 10%.

Βοηθά στο χτίσιμο μυϊκής μάζας

Το τόφου είναι μια πλήρης πρωτεΐνη — έχει δηλαδή και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργεί καλά. Το σώμα σας χρησιμοποιεί τα αμινοξέα για να συνθέσει πρωτεΐνες και να πραγματοποιήσει αμέτρητες λειτουργίες.

Δυναμώνει τα οστά

Το τόφου περιέχει ασβέστιο και μαγνήσιο, τα οποία βοηθούν το σώμα σας να χτίσει και να διατηρήσει γερά οστά. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο και μαγνήσιο μπορεί να αποτρέψουν την απώλεια οστικής μάζας και την οστεοπόρωση. Το μαγνήσιο είναι επίσης ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την υγιή λειτουργία των νεύρων και των μυών.

Βοηθά στη διαχείριση βάρους

Η επαρκής λήψη πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια κιλών. Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζεται περισσότερος χρόνος και απαιτείται περισσότερη ενέργεια από το σώμα μας για να  τη διασπάσουμε. Ως αποτέλεσμα, αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Η φαρμακευτική δαπάνη θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ
Εντοπίστηκε νέος βιοδείκτης για τη νόσο Alzheimer σε ασυμπτωματικά στάδια της νόσου [μελέτη]
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Χρήσιμες, καθημερινές συμβουλές