Πονάνε τα πόδια σας όταν κάνετε τα πρώτα σας βήματα το πρωί; Ο οξύς πόνος επανέρχεται αφού κάθεστε ή στέκεστε για λίγο; Μπορεί να έχετε πελματιαία απονευρωσίτιδα - και αν ναι, είναι καλή ιδέα να την αντιμετωπίσετε το συντομότερο δυνατό. Αν την αγνοήσετε, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που περπατάτε και να οδηγήσει σε προβλήματα στο γόνατο, το ισχίο και την πλάτη.

Επώδυνα σημάδια

Μια σκληρή ταινία ιστού, που ονομάζεται πελματιαία περιτονία, συνδέει το οστό της φτέρνας με τα δάχτυλα των ποδιών σας. Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι όταν αυτός ο ιστός ερεθίζεται. Ο έντονος, κοφτερός πόνος στο κάτω μέρος του ποδιού σας κοντά στη φτέρνα σας είναι το πιο προφανές σύμπτωμα, αλλά αυτός ο πόνος μπορεί να αρχίσει αρκετά θαμπός και να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να σας πονάει όταν τεντώνετε το πόδι σας ή αν πιέσετε το πόδι σας. Επίσης, πιθανότατα θα πονάτε περισσότερο μετά από μια προπόνηση.

Πώς προκύπτει;

Το περπάτημα και το τρέξιμο είναι εξαιρετικά για γυμναστική, αλλά μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να έχετε αυτόν τον τύπο πόνου στα πόδια. Το να είστε υπέρβαροι, άνω των 40 ετών ή να έχετε μια δουλειά που σας κρατά σε ορθοστασία για πολλές ώρες αυξάνει επίσης τις πιθανότητές σας.

Τι θα εξετάσει ο γιατρός;

Ο γιατρός σας θα ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και θα εξετάσει προσεκτικά τα πόδια σας. Μπορεί επίσης να θέλουν να κάνουν μια απεικονιστική εξέταση όπως ακτινογραφία, υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία για να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα και να αποκλείσουν άλλα προβλήματα όπως αρθρίτιδα ή κάταγμα.

Πώς θα γίνω καλύτερα;

Αν έχετε πελματιαία απονευρωσίτιδα, οι ιστοί στο πόδι σας έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά. Η ξεκούραση είναι κρίσιμο μέρος της θεραπείας. Κάντε ένα διάλειμμα από ασκήσεις που ασκούν πίεση στα πόδια σας όπως το τρέξιμο. Για κάποιες μέρες μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε ακόμα και το περπάτημα, εκτός κι αν είναι απολύτως απαραίτητο.

Πώς μπορώ να ανακουφιστώ από τον πόνο;

Ο θρυμματισμένος πάγος θα βοηθήσει αν τον τυλίξετε σε μια πετσέτα, καθώς θα πάρει το σχήμα του ποδιού σας. Αφήστε τον για 20 λεπτά, μέχρι 4 φορές την ημέρα. Μπορείτε επίσης να παγώσετε το νερό σε ένα μικρό χάρτινο ποτήρι και μετά να το τρίψετε σε επώδυνα σημεία για λίγα λεπτά, ασκώντας ελαφριά πίεση.

Τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα μπορούν να προσφέρουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, αλλά ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας για το πόσα να παίρνετε - και προσέξτε αν λαμβάνετε άλλα φάρμακα, καθώς μπορεί να αντιδρούν μεταξύ τους.

Οι διατάσεις των ποδιών θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα. Μιλήστε με τον γιατρό σας ή με έναν φυσιοθεραπευτή για να σας υποδείξει τις καλύτερες ασκήσεις για την κατάστασή σας.

Αγοράστε ένα καινούριο ζευγάρι παπούτσια

Τα στενά παπούτσια και παντόφλες μπορούν να επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας, όπως και τα παλιά, φθαρμένα παπούτσια. Αγοράστε ένα νέο ζευγάρι για τρέξιμο, με κατάλληλη σόλα που θα προσφέρει την στήριξη που χρειάζεστε.

Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστεί επέμβαση;

Οι περισσότεροι πόνοι στη φτέρνα υποχωρούν μέσα σε 12 μήνες, αλλά αν τίποτα δεν έχει λειτουργήσει για εσάς, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση. Αυτό θα σταματήσει εντελώς τα συμπτώματα και τον πόνο, αλλά έχει μια πιθανότητα αρνητικών επιπτώσεων, όπως βλάβη στα νεύρα της περιοχής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βλεφαροπλαστική: Σε ποιον γιατρό θα πρέπει να απευθυνθείτε
Eπικίνδυνες oι επεμβάσεις έναν χρόνο μετά από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό
Μ. Χειμώνας στην ημερίδα του iatronet.gr: Παγκόσμιο φαινόμενο οι ελλείψεις φαρμάκων