Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να διατηρήσετε τη μνήμη σας δυνατή σε βάθος χρόνου.

Προστατέψτε την ψυχική σας υγεία

Η κατάθλιψη έχει συσχετιστεί σε μεγάλο βαθμό με προβλήματα στη μνήμη, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Δοκιμάστε στρατηγικές αντιμετώπισης όπως μια καλή, υγιεινή ρουτίνα, γυμναστική, ψυχοθεραπεία και χόμπι που σας ευχαριστούν. Μην ξεχνάτε τις κοινωνικές σας επαφές.

Προσέξτε τα φάρμακά σας

Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντικαταθλιπτικών, ηρεμιστικών και φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, έχουν συνδεθεί με τα προβλήματα στη μνήμη. Αν έχετε αμφιβολίες για κάποιο από τα φάρμακα που παίρνετε, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Να είστε κοινωνικοί

Το να περνάτε χρόνο με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία του εγκεφάλου γενικά, και για τη μνήμη ιδιαίτερα. Το να έχετε πλούσια κοινωνική ζωή όχι μόνο μειώνει το άγχος, αλλά είναι και ένας πολύ καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι έχετε πολλές ευκαιρίες να δημιουργήσετε νέες αναμνήσεις, διατηρώντας την μνήμη σας σε εγρήγορση.

Μην αναθέτετε εντελώς τη μνήμη σας στο Google

Μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο να έχουμε όλες τις πληροφορίες, τα τηλέφωνα και το ημερολόγιό μας σε μια εφαρμογή του κινητού μας, αλλά αυτό επίσης μπορεί να κάνει τον εγκέφαλό μας να συνηθίσει να έχει πολλές αναγκαίες πληροφορίες δεδομένες με το πάτημα ενός κουμπιού. Προσπαθήστε να δείτε πόσους αριθμούς τηλεφώνων θυμάστε απ' έξω, για παράδειγμα, και έπειτα...

...Κάντε κουίζ στον εαυτό σας

Το να κρατάτε τον εγκέφαλό σας απασχολημένο με ασκήσεις μνήμης είναι πολύ καλός τρόπος για να τη διατηρήσετε κοφτερή. Αυτού του είδους τα "τεστ" μπορούν να σας βοηθήσουν να τσεκάρετε ανά πάσα στιγμή πώς τα πάει η μνήμη σας, αλλά είναι και τρόπος να ανακαλύψετε νέες τεχνικές για να ανακαλείτε πληροφορίες από τη μνήμη σας.

Βρείτε χρόνο για χόμπι

Όποιο και αν είναι το χόμπι σας - επιτραπέζια, συλλογές, ζωγραφική ή κάποιο μουσικό όργανο - είναι εξαιρετικό για τον εγκέφαλό σας σαν άσκηση. Μαθαίνετε νέα πράγματα και συνεχίζετε να ακονίζετε τη μνήμη σας για να διαχειρίζεται και να αποθηκεύει καινούριες πληροφορίες. Το ίδιο θα συμβεί και με το να διαβάζετε συχνά βιβλία.

Ακούστε με προσοχή

Πολλές φορές, ο λόγος που ξεχνάμε είναι επειδή δεν ακούγαμε ουσιαστικά την πληροφορία. Τώρα, αν αυτό είναι ζήτημα στρες και απόσπασης της προσοχής ή ζήτημα προσωπικότητας... δεν το ξέρουμε. Αυτό θα το κρίνετε εσείς και θα επιλέξετε τις αλλαγές που πρέπει να κάνετε.

Κρατήστε ημερολόγιο

Είτε γράφετε σκόρπιες σημειώσεις, είτε προσεγμένες σκέψεις. Είτε σκιτσάρετε πράγματα, είτε μουτζουρώνετε μια ολόκληρη σελίδα για να ξεσπάσετε τα νεύρα της ημέρας. Το ημερολόγιο μπορεί να είναι εκπληκτικό εργαλείο για την καθημερινή σας ρουτίνα και χαλάρωση, αλλά επίσης και ένας πολύ χειροπιαστός οδηγός αναμνήσεων που μπορείτε να πιάνετε όταν θέλετε να αναπολήσετε. Και, σε αντίθεση με ένα άλμπουμ φωτογραφίες, το ημερολόγιο θα είναι πάντα 100% προσηλωμένο στη δική σας οπτική γωνία.

Κάντε τακτικά γυμναστική

Η γυμναστική δεν χτίζει μόνο τις δυνάμεις του σώματος. Μπορεί να χτίσει και τη δύναμη της μνήμης μας, καθώς βάζει τον εγκέφαλο συνέχεια σε πλαίσιο προσαρμογής (περισσότερη ένταση στην άσκηση) και επίλυσης προβλημάτων (ποια άσκηση ταιριάζει καλύτερα στο σώμα μου;). Τέλος, η γυμναστική είναι πολύ ισχυρός σύμμαχος ενάντια στο στρες, που μπορεί να κάνει τα προβλήματα μνήμης χειρότερα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
12 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας 2024
"Η ομορφιά του τραύματος" - Στολίζοντας τη μαστεκτομή με κέντημα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο "Βοστάνειο" Μυτιλήνης