Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση που αριθμεί πάνω από 420 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως. Η έγκαιρη διάγνωση και η διαχείρισή του σε καθημερινή βάση με την κατάλληλη θεραπεία είναι απαραίτητες για να έχετε μια φυσιολογική ζωή. Εκτός από τα προβλήματα με τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και την ινσουλίνη, οι πιο γνωστές του επιπλοκές έχουν να κάνουν με μακροπρόθεσμες βλάβες στα μάτια και στα νεφρά, εφόσον η πάθηση αφεθεί χωρίς θεραπεία. Υπάρχει όμως και μια ακόμα πλευρά των επιπλοκών του διαβήτη, που μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητική, αλλά δεν μιλάμε συχνά για αυτήν: Η αυξημένη ευαισθησία των ασθενών σε δερματικά προβλήματα.

Για την ακρίβεια, θα έπρεπε να μιλάμε συχνότερα για τα δερματικά προβλήματα, καθώς για τεράστιο ποσοστό των ασθενών αποτελούν και το πρώτο σημάδι ότι πάσχουν από διαβήτη. Μερικά από αυτά τα προβλήματα είναι σχετικά άκακα, όπως φαγούρα και εξανθήματα, ενώ άλλα μπορεί να χρειάζονται πιο άμεση αντιμετώπιση. Είναι πιο συχνό στους ασθενείς με διαβήτη να προσβάλλονται από μυκητιάσεις Candida, να αντιμετωπίζουν έντονη ξηροδερμία, αλλά και αποχρωματισμό/υπερχρωματισμό του δέρματος, πρήξιμο και πληγές που αργούν να κλείσουν. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να προκύπτουν με τον διαβήτη να είναι επιπλέον παράγοντας κινδύνου ή μπορεί και να σχετίζονται άμεσα μαζί του, όπως η διαβητική δερματοπάθεια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, σχεδόν το 10% του πληθυσμού της Ελλάδας πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, και μέχρι και 80% των ασθενών αυτών θα εμφανίσουν δερματικά προβλήματα σχετικά με την πάθηση, όπως η ξηρότητα. Εκτός του ότι αυτές οι δερματικές επιπλοκές μειώνουν το επίπεδο ζωής των ασθενών και μπορούν να δημιουργήσουν νέους φαύλους κύκλους προβλημάτων και μόνο από το στρες που θα προσθέσουν στην καθημερινότητα, είναι σημαντικό να τις αντιμετωπίζουμε για να προλάβουμε την επιπλέον αποδυνάμωση του οργανισμού. Σύμφωνα με μια νέα κλινική μελέτη σε ασθενείς με διαβήτη, που δημοσιεύει η CeraVe, η χρήση του καθημερινού πρωτόκολλου CeraVe, με τα προϊόντα Hydrating Cleanser και Moisturising Cream έδειξε βελτίωση των συμπτωμάτων της ξηροδερμίας στο 98% των ασθενών. Στη μελέτη συμμετείχαν 528 άτομα από 19 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Να ενημερωθούμε, σε αρχικό στάδιο. Ένας τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι η νέα εκστρατεία της CeraVe υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, με τίτλο "Φροντίζοντας το δέρμα των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη". Σκοπός της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση γύρω από τις δερματικές παθήσεις που μπορεί να προκληθούν από τον διαβήτη. Αν πάσχετε από διαβήτη, μιλήστε με τον γιατρό σας για τις πιθανές δερματικές επιπλοκές που μπορεί να εμφανίσει η πάθησή σας και μην αφήσετε τον εαυτό σας να βρεθεί προ εκπλήξεως.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές καθημερινής περιποίησης είναι η συχνή ενυδάτωση - ειδικά στα πόδια, που είναι και η πιο ευαίσθητη περιοχή σας λόγω της πάθησης - αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό: Η υπερβολική υγρασία μπορεί να ευνοήσει μια μυκητίαση. Αναζητήστε προϊόντα καθαρισμού και ενυδάτωσης που δεν περιέχουν αρώματα ή οινόπνευμα. Όταν κάνετε μπάνιο, προτιμήστε χλιαρό αντί για πολύ ζεστό νερό, καθώς το ζεστό θα ξηράνει ακόμα περισσότερο την επιδερμίδα σας. Και μην ξεχνάτε να έχετε πάντα μαζί σας ένα lip balm, ειδικά τώρα που κρυώνει ο καιρός και τα σκασμένα χείλη είναι ακόμα πιο πιθανά.

Τα δερματικά προβλήματα είναι μέρος της ζωής λίγο-πολύ για όλους μας, όμως οι ασθενείς με διαβήτη πρέπει να τα αντιμετωπίσουν σε βαθμό διαφορετικό από τους υπόλοιπους. Είναι όμως πράγματα που αντιμετωπίζονται. Αυτό που χρειάζεται είναι γνώση, ευαισθητοποίηση και κανένα στίγμα. Ο διαβήτης είναι μια πάθηση διαχειρίσιμη, όπως και τα συμπτώματά του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου