Η σωστή διατροφή είναι αναγκαίο κομμάτι της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Οι κατάλληλες τροφές θα μας προσφέρουν όλα τα συστατικά που χρειαζόμαστε για να είναι ο οργανισμός μας προφυλαγμένος από ασθένειες και άλλες απειλές.

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά σε αυτές τις τροφές που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν.

Μανιτάρια

Τα απλά, λευκά μανιταράκια μπορεί να είναι μια φθηνή πηγή πρωτεΐνης, αλλά επίσης περιέχουν σελήνιο και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, νιασίνη και ριβοφλαβίνη. Και οι τρεις αυτές ουσίες συμβάλλουν στην καλή άμυνα του οργανισμού.

Acai

Είναι ένα μούρο που περιέχει μεγάλες ποσότητες ανθοκυανινών - ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που τους δίνει το έντονο χρώμα τους. Καταναλώστε τα είτε αποξηραμένα, είτε φρέσκα, είτε και σε σκόνη σε ένα smoothie.

Στρείδια

Είναι ωφέλιμα επειδή περιέχουν ψευδάργυρο, ένα μέταλλο που χρειαζόμαστε σε μικρές ποσότητες αλλά δεν το βρίσκουμε σε πολλές τροφές. Ο ψευδάργυρος βοηθά στη δημιουργία λευκών αιμοφαιρίων.

Καρπούζι

Όσο προλαβαίνετε τα τελευταία καρπούζια της σεζόν, εκμεταλλευτείτε το. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες γλουταθειόνης, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις.

Γιαούρτι

Περιέχει προβιοτικά, που είναι ωφέλιμα βακτήρια που ζουν στο γαστρεντερικό μας σύστημα. Η ενίσχυση του πληθυσμού τους σημαίνει και καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού μας. Πολλά γιαούρτια είναι επίσης εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.

Σπανάκι

Το σπανάκι δικαίως θεωρείται superfood. Περιέχει μεγάλες ποσότητες από πολλά θρεπτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων το φολικό οξύ και η βιταμίνη C. Το πρώτο παίζει ρόλο στη δημιουργία νέων κυττάρων από τον οργανισμό, ενώ η βιταμίνη C ενισχύει τις άμυνές μας. Ωμό ή πολύ ελαφρώς μαγειρεμένο είναι ο καλύτερος τρόπος για να απορροφήσετε τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το σπανάκι.

Γλυκοπατάτες

Περιέχουν μεγάλες ποσότητες β-καροτίνης, η οποία στο σώμα μας μετασχηματίζεται σε βιταμίνη Α, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Μπρόκολο

Περιέχει την γλουταθειόνη που αναφέραμε παραπάνω, καθώς και βιταμίνες Α και C. Το μπρόκολο είναι επίσης πολύ χαμηλό σε θερμίδες αλλά περιέχει μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών.

Χυμός ροδιού

Το ρόδι χρησιμοποιείται εδώ και χιλιετίες για τις θεραπευτικές του ιδιότητες στην παραδοσιακή ιατρική, και μάλλον όχι άσκοπα. Ο χυμός του έχει ανακαλυφθεί ότι είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και πως έχει αντιβακτηριακή δράση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια ιατρική πράξη που αποζημιωνόταν έως 420 ευρώ έπεσε κάτω από τα 40 ευρώ
Βλαβερή επίδραση της θερμικής καταπόνησης σε ζωτικά όργανα [μελέτη]
Τα μυρωδικά που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σας