Η β-καροτίνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό που ανήκει στην ομάδα των καροτενοειδών, που δρουν ως φυσικές χρωστικές αλλά και ισχυρά αντιοξειδωτικά. Συγκεκριμένα, είναι το πιο συνηθισμένο καροτενοειδές στη διατροφή μας. Και το χρειαζόμαστε καθημερινά, καθώς ο οργανισμός μας το αξιοποιεί για να παράγει βιταμίνη Α.

Οφέλη β-καροτίνης

Ορισμένα τρόφιμα - όπως το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα - περιέχουν μια πηγή βιταμίνης Α που ονομάζεται προσχηματισμένη βιταμίνη Α, ή αλλιώς ρετινόλη. Τα καροτενοειδή που είναι προβιταμίνη Α βρίσκονται σε μια μεγάλη ποικιλία φυτικών τροφών. Αυτά είναι μερικά από τα οφέλη.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Τα αντιοξειδωτικά όπως η β-καροτίνη βοηθούν στην καταπολέμηση προβλημάτων στο σώμα σας σε κυτταρικό επίπεδο, περιορίζοντας το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες συνδέεται με μια σειρά από χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλα. Μια διατροφή πλούσια σε β-καροτίνη και άλλα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή χρόνιων ασθενειών.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Ορισμένες τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής σε όλο το σώμα σας. Η β-καροτίνη είναι ένα από αυτά τα συστατικά. Όπως το οξειδωτικό στρες, η χρόνια φλεγμονή συμβάλλει σε μια σειρά από χρόνιες παθήσεις.

Καλύτερη υγεία των ματιών

Πιθανώς ένα από τα πιο γνωστά οφέλη της β-καροτίνης είναι η επίδρασή της στην όραση. Αυτό οφείλεται στη σύνδεση της β-καροτίνης με τη βιταμίνη Α, η οποία διατηρεί υγιή τον αμφιβληστροειδή και αποτρέπει την ξηροφθαλμία, ενώ ταυτόχρονα βοηθά τα μάτια μας να επεξεργάζονται το φως. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι η βιταμίνη Α σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καταρράκτη καθώς και με την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Αυτή είναι η περιεκτικότητα τροφίμων πλούσιων σε β-καροτίνη (σε μικρογραμμάρια/mcg) ανά φλιτζάνι:

  • Γλυκοπατάτα (ψητή) 23.018 mcg
  • Καρότα 10.605 mcg
  • Κολοκύθα (μαγειρεμένη) 9.369 mcg
  • Πεπόνι 3.575 mcg
  • Μαρούλι Romaine 2.456 mcg
  • Κόκκινες πιπεριές 2.420 mcg
  • Σπανάκι 1.688 mcg
  • Βερίκοκα 1.696 mcg
  • Μπρόκολο (μαγειρεμένο) 1.449 mcg
  • Αρακάς 1.216 mcg
  • Μάνγκο (φρέσκο) 1.056 mcg

Πόση β-καροτίνη πρέπει να λαμβάνετε;

Επειδή η βήτα-καροτίνη βοηθά το σώμα σας να δημιουργήσει βιταμίνη Α, είναι σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Το ανώτατο όριο βιταμίνης Α που συνιστάται για ενήλικες άνω των 19 ετών είναι 3.000 mcg την ημέρα. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη Α μπορεί να είναι επικίνδυνη σε υπερβολικές ποσότητες: Το σώμα σας την αποθηκεύει στο συκώτι και στον λιπώδη ιστό για να χρησιμοποιηθεί αργότερα, με αποτέλεσμα να αποθηκεύσετε υπερβολική, σε αντίθεση με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και την C, που πρέπει να τις λαμβάνουμε καθημερινά επειδή ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τις αποθηκεύσει. Ωστόσο, η β-καροτίνη θα μετατραπεί σε βιταμίνη Α μόνο αν χρειάζεται το σώμα σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σοβαρό το κενό της καινοτομίας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας
Ποια εμπόδια δυσχεραίνουν την πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι